Един пасивен пушач по-малко

16 януари 2010, 11:41 ч  •  Размисли и случки  •  коментари: 9

Снощи за пореден път се опуших като скумрия на скара и се омирисах на въглищарна. По случай петъка посетих две средностатистически заведения в София. Накрая ме болеше гърлото и се изнервих до такава степен, че се прибрах в 04:00 през нощта пеша от жълтите павета до Младост 4, за да си проветря главата и да изхвърля негативната енергия. Да бях взел колелото, ама нейсе :)

От днес официално се заричам, че няма да стъпя в заведение, което няма обособена зона за непушачи, която реално да функционира като такава. В някои заведения разделението е толкова абсурдно (ако въобще го има), че ситуацията е като в басейн с разделение на "място за уриниращи" и "място за неуриниращи", с извинение за простотията, но преди малко я намерих в интернет и много ми хареса :))))

Не желая да бъда клиент на хора, които освен, че нехаят и нарушават закона в името на печалбите, явно също не ме желаят и ценят като клиент.

Ще приема всички последици, неудобства и ограничения, но повече няма да правя компромиси със здравето си и доброто си настроение.

Свалям шапка на двете заведения в София, където пушенето е забранено:

  • Veda House - на пресечката на Гладстон и Христо Ботев. Имат и заведение в Пловдив.
  • Чай във фабриката - на пресечката на Бенковски и Дондуков.

Ако някой знае и други такива заведения пионери, ще се радвам да ги сподели.

Твърдението, че след като влезе в сила забраната за пушене на обществени места, заведенията ще се опразнят, за мен е въздух под налягане. Двете чайни се пълнят редовно и често няма места.

Ето и една полезна тема, в която са изброени non-smoker-friendly заведения.

Коментари

Можеш да следиш коментарите към този сайт и чрез RSS.

Васил Тошков gravatar

Васил Тошков  •  16 януари 2010, 16:17 ч

Отдавна не си писал :)

Това със заведенията и пушачите е голям проблем, поне според мен. Разделение вече НЯМА, поне аз не знам заведение в Пловдив или Стара Загора, където да има такова.

Преди седмица отиваме с едно приятелче на ресторант и искам маса за непушачи. Казват ми, че няма! Е, как така няма да има? Еми нямало... Започнах да цитирам закони, но не помогна.

Чакам с нетърпение 1-ви Юни, дано нещо се промени.

Веско gravatar

Веско  •  20 януари 2010, 14:22 ч

dimodi blog resurrection

Пчеличката Мая gravatar

Пчеличката Мая  •  21 януари 2010, 00:15 ч

Не може да бъде!!! Нима подновяваш блогирането? Дано е така, приятно е да те чете човек.
А за да добавя по темата - то дори не знам дали може да бъде скланяно към заведения, по-скоро към скъпарските кафенета, но все пак в Старбъкс не се пуши. Или поне в този на Фритьоф Нансен и Васил Левски :)

Димо gravatar

Димо  •  21 януари 2010, 18:41 ч

Не съм взимал някакво конкретно решение дали да почна пак да блогвам, но има вероятност вие да ми помогнете в тая насока... ;)) Така че много благодаря за коментарите и хубавите думи! :)

Таня gravatar

Таня  •  21 януари 2010, 22:43 ч

KFC на Сахаров - отделни етажи за пушачи и непушачи, този за пушачи разбира се отгоре :)

Пчеличката Мая gravatar

Пчеличката Мая  •  23 януари 2010, 23:24 ч

Почвай, разбира се, не се колебай и за миг. Има хора, които те четат, и то с голям интерес.
Обзалагам се, че не съм единственият на това мнение :)

Дени gravatar

Дени  •  25 януари 2010, 11:50 ч

Аз като един бивш пушач, държа да подчертая, че ми харесва начина ти на протест! Просто няма да посещаваш такива заведения и да се нервираш! Според такова е справедливото решение: да има заведения, в които изцяло се пуши и такива, в които изцяло е забранено! Така няма да се накърняват правата на непушачите, които ги е грижа за здравето им, но няма да се накърняват и правата на пушачите, чието здраве също се накърнява ако ги изпружат да пушат навън. Всеки да прави каквото сметне за добре, стига да не пречи на останалите!

fen gravatar

fen  •  01 февруари 2010, 18:48 ч

Пушене, съжалявам ги пушачите. Само това мога да кажа, останалото няма да го разберат.
Колкото до блогването, давай, Но на първо място го прави заради себе си, след това сме ние.
Успех.

Djgeorgie gravatar

Djgeorgie  •  29 март 2010, 06:53 ч

Хей, браво, че пак пишеш! Радвам се да те чета.

Иначе и аз смятам, че отделни заведения изцяло за пушачи или непушачи е най-добрият вариант. Така или иначе ако има смесени компании, те ще искат да са заедно и ще отидат или в заведение където се пуши или в такова където не се пуши, много ясно, че няма да се разделят на различните етажи на едно и също заведение. А западноевропейския опит в тоя случай е пълна простотия, защото заведенията са всичките за непушачи и навън е винаги лудница от хора които излизат с напитките си само и само да запалят и така пречат на уличното движение ужасно много, особено в Петък и Събота вечер.

сайтът е обновен на

(cc) dimodi web.

dimodi web : уебсайт на Димо Димов