Настройки за сигурност на wireless рутер

25 юли 2007, 00:40 ч  •  Компютри и технологии  •  коментари: 367

Напоследък доста хора се сдобиха с лаптопи, което обикновено бива последвано от закупуване на wireless рутер, за да се възползваме от жизненоважната екстра да имаме интернет в тоалетната, банята, килера и мазето :) И аз съм в "клуба", така че няма какво да се подигравам :) Та понеже не всеки знае как да си настрои рутера така, че да не се връзват към него съседи авантаджии и хакери wannabes, ето няколко напътствия. Не претендирам да съм голям разбирач.

Използвал съм screenshot-и от администраторския панел на моя рутер LinkSys, но независимо от марката, настройките би трябвало да са сходни. Само трябва да отбележа, че нито една от техниките по-долу не гарантира 100% опазване на wireless мрежата, но прави проникването доста по-трудно.

Управление на достъпа до настройките на рутера

достъп до безжичен рутер

  • Router password - паролата, с която се влиза в администрацията. Внимавайте с нея :)
  • Access Server - протоколът, по който се осъществява достъпът. HTTPS е по-добре от HTTP.
  • Wireless Access Web - определя дали рутерът ще може да се управлява по безжичен път. По-добре това да е забранено, но ако всички компютри в мрежата са с wireless връзка, ще трябва да се разреши. Е, не е задължително - настройките на рутера не се променят всеки ден и може за логване в администрацията да се ползва временно кабел.
  • Remote Management - определя дали е разрешено влизането в администраторския панел от компютър, който е извън локалната мрежа на рутера. Добре е да е забранено. Ако все пак е разрешено, добре е това да става през някакъв по-нестандартен порт.

Задаване на име на локалната wireless мрежа (SSID)

задаване на име на локалната wireless мрежа

SSID-тата са имената, които се виждат, когато се направи търсене за налични wireless мрежи.

  • Wireless Network Name - производителят слага някакво име по подразбиране, например за LinkSys рутерите е linksys :) Силно препоръчително е да се смени с нещо по-уникално, особено ако ще правим мрежата невидима
  • Wireless SSID Broadcast - тази настройка определя дали wireless мрежата ще бъде видима за компютри, които са в нейния обсег, но не са вързани към нея. Разбира се, изключва се. При това положение единственият начин един компютър да се опита да се свърже към мрежата, е да знае SSID-то предварително и то да се посочи в настройките на мрежовата карта.

Задаване на парола за wireless мрежата и криптиране на връзката

задаване на парола за мрежата и криптиране на wireless връзката

  • Security Mode - задаваме най-добрия режим, с който рутерът разполага, като се съобразяваме и с това какви режими поддържат мрежовите карти на компютрите. Подреждат се така, от по-лош към по-добър: WEP, WPA, WPA2.
  • Algorithm: - от наличните избираме най-добрия, който се поддържа от мрежовите карти на компютрите.
  • Key - това е паролата, с която компютрите се връзват към безжичната мрежа.

За да се върже един компютър към безжична мрежа, е достатъчно да знае SSID-то и паролата на мрежата!. По принцип трябва да се знаят също алгоритъмът и режимът на криптиране, но те могат да се налучкат.

Ограничаване на компютрите в локалната wireless мрежа по MAC адрес

ограничаване по MAC адрес

MAC адрес е уникален номер, който притежава всяка мрежова карта по света. Ако си параноик, можеш да ограничиш достъпа до безжичната мрежа и по този начин :)

Изключване на DHCP

изключване на DHCP

DHCP e услуга на рутера, която раздава автоматично IP адреси за локалната мрежа на всички компютри, които са се вързали към нея и нямат предварително зададен IP адрес. Изключването на DHCP няма особено голям ефект, тъй като всеки, поне малко светнат с нещата, може да си зададе сам IP адрес, преди да се върже към мрежата.

Други настройки за сигурност

настройки за сигурност на безжичен рутер

Тези настройки не се отнасят само за wireless мрежата, а за работата на рутера по принцип, но все пак си говорим за сигурност, ето ги и тях. Аз лично съм си изключил firewall-а на рутера, тъй като иначе трябва да се занимавам да разрешавам портовете, които ми трябват, а и имам firewall-и на компютрите в мрежата.

И още

Преди да си купите (wireless) рутер, посъветвайте се с вашия интернет доставчик, за да ви препоръча марки и модели. Причината е, че някои рутери не се справят много добре с дадени типове интернет връзки.

Коментари

Можеш да следиш коментарите към този сайт и чрез RSS.

Ицката gravatar

Ицката  •  25 юли 2007, 09:19 ч

Много полезно! Благодаря!

Васил Тошков gravatar

Васил Тошков  •  25 юли 2007, 10:49 ч

Страхотна статия! Отдавна търся нещо подобно. Още не ми се налага да използвам безжична мрежа, но ми е мечта и скоро сигурно ще разкарам кабелите в офиса.

kolevski gravatar

kolevski  •  26 юли 2007, 11:09 ч

"...MAC адрес е уникален номер, който притежава всяка мрежова карта по света. Ако си параноик, можеш да ограничиш достъпа до безжичната мрежа и по този начин :)..."

Явно съм параноик :)

Но все пак, който не се е пробвал да администрира квартален ЛАН, той не знае за кво става въпрос - крадене на IP адреси, крадене и сменяне на MAC адреси... Нали сме все върли хакери, важното е от 10 кладенеца вода да донесем, но да спестим 5 кинта. А това че ще загубиш на някои тонове време (разбирай пари) да ти оправя селяниите не е чак толкова важно.

Веселба :)

Димо gravatar

Димо  •  27 юли 2007, 15:33 ч

Мерси за положителните отзиви! :)

@Калин -

Заради такива самодейци, с каквито ти си имал работа, нашата мрежа е направена така, че компютрите да не се виждат помежду си. Хората се оплакваха, че не могат да си шерват неща, ама като видяха, че няма да пуснат гювеч от доставчика, и спряха :)

Владимир gravatar

Владимир  •  29 юли 2007, 23:15 ч

Здравейте! :) Преди няколко дена си купих безжичен рутер Linksys WRT54GL и карта за лаптоп. Идеята ми беше да вържа домашния компютър с кабел, а лаптопа по въздуха :) Понеже живеч в нова сграда и още няма кабели на БТК, временно съм на варненския доставчик МНЕТ. Обадих се във фирмата защото не можех да свържа рутера и те ми казаха да им издиктувам MAC адреса му. Ок, но нищо пак не ставаше. :( Попаднах на тази статия и много ми хареса. Всичко е обяснено подробно и благодаря на създателя. Диска не ми помогна с нищо. Не става и не става. Нито на компютъра (който е вързан с кабел), нито на лаптопа. Когато написах IP-то на рутера в интернет експлорер ми излезе всичко както в показано в статията. Ето го и големия приблем. Зададах си Име и Парола на администраторския панел и сега като искам да вляза отново, пиша ги същите, но неще да ме вкара :( Нито от компютъра, нито от лаптопа. Как мога да вляза по друг начин?


Съжалявам много за подробното описание. Ще бъда много благодарен, ако ми помогнете. :)

Димо gravatar

Димо  •  30 юли 2007, 10:23 ч

@ Владимир

Здрасти, за влизане в администраторския панел на този модел рутер не се въвежда потребителско име - като ти изскочи табелката с двете полета, пишеш само парола.

Сигурен ли си, че си задал нова парола успешно? По принцип след всякакви промени в администрацията трябва да цъкаш долу на бутона Save Changes.

Ако искаш опитай пак с default-ната парола за рутера, която е Admin или admin, не съм много сигурен.

Ако съвсем нищо не става, можеш да ресетнеш рутера към заводските настройки с едно малко копче от задната му страна. Натискаш го с остър предмет и държиш десетина секунди (и това е описано в упътването)

Успех! :)

Владимир gravatar

Владимир  •  04 август 2007, 08:51 ч

Благодаря много, Димо! Сега ще опитам и после ще споделя, какво е станало. :)

Владимир gravatar

Владимир  •  04 август 2007, 09:08 ч

Здрасти! Рестартих рутера, (задържах бутончето, дори повече от десет секунди) но пак си иска ИМЕ и ПАРОЛА. Ето какво излиза: http://dj-viko.hit.bg/snimki/ruter%20info.JPG .

Димо gravatar

Димо  •  04 август 2007, 09:18 ч

Опитай с парола admin или Admin, това е първоначалната. Ако и това не помогне, не знам вече, викай някой, който разбира :-)

Владимир gravatar

Владимир  •  04 август 2007, 09:37 ч

Оооо БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО!!! :) Пробвах с името, което бях задал и парола admin и стана. :) Наистина много ми помогна :) БЛАГОДАРЯ

Мариуш gravatar

Мариуш  •  04 август 2007, 18:30 ч

Аз правя още две неща:
1. Сменям дефолтната мрежа да не е 192.168.1.х
2. Настройвам защитната стена на рутера (повечето имат) да филтрират всички IP адреси, освен тези които съм избрал да ползвам

Mitko gravatar

Mitko  •  13 август 2007, 20:30 ч

Здравейте!
Имам в къщи два компютъра един стационарен и един лаптоп и реших да си направя безжична връзка.
Купих си рутер на Belkin и го свързах - кабела по който върви нета в рутера и от него излиза друг за стационарния компютър. Безжичната връзка също е наред защото на лаптопа също си има нет.
Проблемът ми е следния: не мога да си направя защита на безжичната връзка и си нямам на идея как става защото стац. компютър не може да отчете че има такъв рутер поради това че в него влиза само един мрежов кабел от рутера. Искам да кажа че нямам никакъв софтуеър към рутера и няма как да имам. Та ако някой може да ми обясни как да си направя защита (от тези дето те пита за име и парола в едно прозорче) с най- малките подробности ще съм много благодарен. Мерси предварително.

Димо gravatar

Димо  •  13 август 2007, 22:19 ч

Здрасти Митко,

Предполагам, че твоят рутер има някакъв уеб интерфейс за настройване, подобен на този, описан по-горе. За да влезеш в него, опитай да отвориш рутера през браузъра. За целта трябва да му знаеш IP-то. Например ако IP-то му е 192.16.8.1.1, пишеш в браузъра:

http://192.168.1.1/

и да видим какво ще стане :)

Все пак си мисля, че към рутера трябва да има НЯКАКВО упътване, в което да пише как се достъпват настройките за сигурност.

Ако не можеш да се оправиш, попитай тези, от които си го купил, или пусни тук точния модел на рутера.

Успех

Данчо gravatar

Данчо  •  14 август 2007, 17:29 ч

Здравейте. Имам един въпрос.
Скоро се преместих в нова квартира, в Пловдив, близо до боулинг зала Ескалибур. В интернет прочетох че там има безплатна входяща точка. Квартирата се намира на около 200-250 метра, от там. Като тръгнах да търся wireless мрежи с лаптопа, открих само 6. Едната беше заключена, но другите 5, не. Пробвах да се закача на някоя от тях, но не успях. Има ли начин, да разбера повече за излъчваните мрежи? Може би аз не настройвам правилно моята карта?
Държа да подчертая, че не съм нахалник, който иска да проникне в чужда мрежа. Просто искам да имам интернет в къщи, срещу минимално заплащане, за 1-2 часа преди лягане. Мисля, че няма смисъл да си прекарвам специално, защото в квартирата само преспивам. На службата имам ADSL 2048, нощем не се ползва, но е на 7-8 километра от квартирата.
Някой има ли идея, или да са живи и здрави Of Line браузърите.

Димо gravatar

Димо  •  14 август 2007, 17:45 ч

@Данчо

Ами можеш да опиташ да си нагласяш IP-та от различни адресни пространства (например 192.168.... или 10.100....) или пък различнa Subnet Mask, или пък да задаваш различни видове криптиране на връзката - WEP, WPA....

Ако обаче мрежите отсреща имат филтриране по MAC адрес, ако не си откраднеш подходящ, няма да можеш да се вържеш, каквото и да правиш.

В крайна сметка - ако ти трябва интернет вкъщи, си купуваш и забравяш за тия фокуси; ако не ти трябва чак толкова - просто не ползваш :) И липсата на интернет си е предимство - не се заседяваш на компа ;) Например преди една седмица правихме нощна разходка със снимане в центъра на Пловдив, много ни хареса ;)

Данчо gravatar

Данчо  •  14 август 2007, 18:40 ч

Страшен си! Благодаря за бързия отговор.
Наистина не ми трябва толкова, ама ми е кофти.
Когато е наех квартирата, предишния наемател беше "забравил" да плати 3-4 месеца кабелна. 45 дни се възползвах от тази "екстра", преди да ме резнат. После примиренчески реших, че не ми трябва кабелна за 2+7 часа (7 за сън), които лятото намаляват и до 5-6 часа. Сложих си ТВ антена, май съм единствен в блока :-)
Същото става и с интернета. Започнах да оставам по-до късно на работа. Лаптопа ми навъртява по 300 километра месечно, вкъщи на работа.
Много усмивки, и като наминаваш към Пловдив драсни на skype: yaspasov

Помощник gravatar

Помощник  •  16 август 2007, 13:58 ч

@ Mitko

Default IP-то за Belkin е http://192.168.2.1

Ако не стане звънкай на съпорта: belkin-bg.com

Успех

sasho gravatar

sasho  •  06 септември 2007, 06:27 ч

a be hora hi4 ma nqma v teqraboti , vav vegas jiveq iskam pass da si sloja nqkoi da mi napishe posledovatelnosta ama ot samoto na4alo molq 4e neshto ne stavat rabotite blagodarq shtoto pish IP-to i ne zarejda mamkamu ama nishto vi kazvam

Веселин Красимиров Петрунов gravatar

Веселин Красимиров Петрунов  •  06 септември 2007, 12:22 ч

Димо кажи какъв рутер да си взема :)))))) ти си моят технически пътеводител в живота.. нещо като пътеводна светлина

Димо gravatar

Димо  •  06 септември 2007, 12:57 ч

@ Сашо

Кажи какъв ти е рутерът.

@ Веско

Хаха, мерси :)) Ами аз само Linksys съм ползвал и съм много доволен - има си необходимите настройки, работи стабилно, откакто е купен (половина година, ако не греша), не е изключван изобщо. Адаптерът не загрява много. Единственият недостатък е малко по-високата цена, в сравнение с други марки - 130 лв. Има и по-евтин модел за 80-90 лв, който е само с една антена - в СмакМедия имахме такъв, обаче ако си спомняш, на Мариуш му прекъсваше от време на време връзката и затова предпочетох по-мощния.

Ето за повече информация:

http://en.wikipedia.org/wiki/WRT54G

Моят модел е L модификацията - WRT54GL.

Владимир gravatar

Владимир  •  28 септември 2007, 19:49 ч

Здрасти Димо! Преди време ми беше помогнал с рутера. Сега отново имам проблем. :) До вчера бях на Варненския интернет доставчик МНЕТ, но използвах домашния компютър за сървърен и така през рутера си получавах на лаптопа интернета. От днес вече съм на БТК и като вкарах кабела на модема в лаптопа и си написах името и паролата интернета тръгна. Добре, но аз искам да го получавам безжично през рутера. Когато вкарам кабела там, нито на домашния компютър (който е свързан с кабел) получавам интернет, нито на лаптопа. И двата компютъра разпознават рутера, дори показва как изпраща и получава пакети, но интернет - няма. Моля за помощ! :)

Димо gravatar

Димо  •  30 септември 2007, 12:42 ч

@Владимир

Ами сигурен ли си, че си оправил настройките за интернет връзка на рутера - при смяна на доставчика и вида достъп, със сигурност трябва да "съобщиш" тая подробност и на рутера.

Владимир gravatar

Владимир  •  30 септември 2007, 13:37 ч

Здрасти! Ами аз рестартирах рутера и направих настройките, които си показал по-горе в статията. Преди използвах домашния компютър, който беше с две ЛАН карти и така без проблем интернета се предаваше, ама сега искам директно кабела на интернета да си влиза в рутера.

Владимир gravatar

Владимир  •  03 октомври 2007, 04:34 ч

Здрасти отново. Какви ли не форуми четох.. сега е 4 и 30 през нощта и не мога да заспя, занимавам се само да го настройвам този рутер и не става и не става... :( ;( . Трябва да въведа Ip адреса на доставчика мисля. Ок. Но във форумите чета, че за БТК, модема дава IP - 192.168.1.2, mask: 255.255.255.252, gateway: 192.168.1.1; Като написах в дос ipconfig си излизат точно тези настройки, но като ги въведа в администраторския панел на рутера и ... отново нищо. Интернет няма! Мрежата се осъществява между домашния компютър и лаптопа, но интернета ... - не! :( БТК нямали ограничения по mac адрес, и нямали някакви защити за рутери. Много моля за малко помощ :(

Владимир gravatar

Владимир  •  05 октомври 2007, 15:57 ч

Аз се оправих вече

коко gravatar

коко  •  11 октомври 2007, 22:28 ч

имам проблем със свалянето през биткомет на лаптопа-започва ,върви 2мин. и спира;връзката е през рутер NETGEAR; моля помогнете

Marky gravatar

Marky  •  21 октомври 2007, 16:41 ч

Здравейте! Имам един проблем с рутер NETGEAR WGR614 v6. Свързах го с WiFi към лаптопа и с кабел към домашния компютър, и двата компютъра имат нет, но много прекъсва. Буквално през 3-5 мин. спира нета ту на лаптопа, ту на домашния. Може би трябва да се пипнат някои настройки, или пък доставчика (Евроком) нещо ме ограничава. Незнам. Моля помагайте!

ivailo simeonov gravatar

ivailo simeonov  •  25 октомври 2007, 14:05 ч

статията е добра и полезна!
аз имам един проблем и ако можеш да ми помогнеш ше съм ти много благодарен.
имам един лаптоп,пс и рутер лифи и искам да ги направя нет.рутера е нетгеар,лаптопа е с виста а псто с експи.
пробвах много савети но нисто не става.
ако можеж помогни ми.предварително ти Благодаря.

embaka gravatar

embaka  •  30 октомври 2007, 00:57 ч

и аз имам същите проблеми с NETGEAR WGR614 v6, интересното е, че не помня каква парола му сложих и сега не мога да се свържа с него да му оправя настройките на адресите да са динамични, а не статични

Йордан gravatar

Йордан  •  03 ноември 2007, 09:50 ч

Имам въпрос?
Ако взема безжична видео камера мога ли да я виждам на компютъра без интернет.
Знае ли някои дали може и как става.

Димо gravatar

Димо  •  03 ноември 2007, 15:06 ч

Йордан - да, би трябвало да можеш да ползваш камерата и без интернет. След като й инсталираш драйверите и я свържеш, ще ти се появи в My Computer като ново устройство, или в Control Panel > Scanners and Cameras.

И в двата случая като я отвориш, тя трябва да се включи и да се видиш на екрана :)

Йордан gravatar

Йордан  •  03 ноември 2007, 17:03 ч

Благодаря Димо,

Ща си купя такава камера и ако имам проблем пак може да те питам.

Дюлгеров gravatar

Дюлгеров  •  07 ноември 2007, 18:54 ч

Здравеите моят въпрос е малко в друга посока но няма кои да питам
В Испания сам и хващам от някяде везжичен нет но не винаги сигнала е нубав можели някои да ми каже дали ако си купя външна антена ще хващам по добре
използвам лаптоп и каде да включа външната антена към лаптопа

Jokata gravatar

Jokata  •  18 ноември 2007, 11:48 ч

Здравейте.
Имам въпрос? Може ли някой да ми помогне,...
Купих си Linksys WRT54GS рутер. Но има проблем. Интернет имам само на Пс-то който е с лан кабел, на лап-топа, нямам. Той получава сигнал, засича рутера, но няма интернет. Направил съм настрйките на рутера.
Благодаря ви. Ако някой може, нека да помогне.

Георги Чоков gravatar

Георги Чоков  •  18 ноември 2007, 13:40 ч

Тук има доста хора с WRT54GL май :) По темата, ако качите firmware DD-WRT (хакнат такъв.. ;) ) рутера Ви ще има много много повече възможности, в това число и за сигурност.

А иначе невъзможни неща няма. Слабости за WEP има от цифра години, а за WPA се появяват все по-добри ;) за DHCP огран. както и за МАC validation решенията са специални драйвъри на мрежовите карти, с които да следиш съседските мак-ове,адреси,и трафик, дори да не си вързан към никоя мрежа. Веднъж разбереш ли ги, остава само да дебнеш съседа да си изключи компютъра и да приложиш неговите настройки..
Решение? За мен остава само WPA2. И още нещо, до Автора - добре да допълниш статията си и да посочиш как да се направи така че нашият рутер да бъде Access-нат само от определен човек/адрес например. Много атаки към мрежа започват първо с хакване на рутера...
Поздрави,
Георги

barnaiden gravatar

barnaiden  •  15 декември 2007, 12:32 ч

Други специфични настройки има ли?

Николай Колев gravatar

Николай Колев  •  18 декември 2007, 14:59 ч

Здравейте, от вчера и аз се сдобих с такъв рутер WRT54GC и съм с бтк 4мегабита, обаче няма подкарване :(, има ли значение кабела с който връзвам модема към рутера (кръстосан или не) и какви настройки трябва да направя на рутера за да подкара нета ? вързал съм компа към рутера с лан кабел и задавам IP през DHCP, на рутера давам настройки за ISP също през DhCP и не става ? трябва ли да ресетвам нещо ?

Николай Колев gravatar

Николай Колев  •  18 декември 2007, 15:00 ч

и да допълня БТКто ми е с динамичен IP безкрай или там както се води

венко gravatar

венко  •  19 декември 2007, 14:22 ч

Отказахте ме да си купувам рутер за лаптопа, ще си мъкна кабела из целия апартамент.

иван gravatar

иван  •  20 декември 2007, 13:47 ч

и аз като всички имам рутер лошото е че си го настройвах преди много време и си сложих парола за влизане в настройките на рутера но я забравих може ли да ми помогнете има ли начин да се оправя без да си купувам друг:)

Димо gravatar

Димо  •  20 декември 2007, 14:59 ч

@Венко

Хубава работа :) Всички гореописани неща се правят еднократно и не отнемат много време. След това забравяш, че имаш рутер.

@Иван

Можеш да ресетнеш рутера към заводските настройки. Виж в упътването как става. Специално на LinkSys примерно има едно копче отзад, което се натиска с остър предмет и се държи 10 секунди.

иван gravatar

иван  •  21 декември 2007, 01:17 ч

Успях благодаря :)

момчил gravatar

момчил  •  21 декември 2007, 15:22 ч

ползвам рутер Едимакс http://www.edimax.co.uk/en/produce_detail.php?pd_id=11&pl1_id=1&pl2_id=2 , от лаптопа си ползвам чрез Wi-Fi, на настолния съм сложил USB wireless - проблема е че когато са включени и двата, често ми дава грешки в често срещани сайтове - yahoo, gmail, abv i т.н. когато ползвам гугъл и натисна на някой резултат отново ми дава грешка. в биткомета ми показва "trecker connection error http, 500" на страницата на тракера ми пише "not connected - check your router or firewall" - и въпреки това успявам да тегля, но не мога да сийдвам след това. и други подобни проблеми.
предполагам че има нещо общо с настройките на НАТ и защитната стена но не съм много навътре с тези понятия. защитната стена е изключена, в НАТ съм включил портовете на виткомета, на Access control съм задал двата МАК-а на картите.
благодаря предварително за помоща

анжел gravatar

анжел  •  23 декември 2007, 06:09 ч

Здравейте, имам рутер WGR614v6 варзала съм го на лоптоп и настолен комп, проблема ми е, че сега искам да си варжа и нокията към него тя е N65 като и дам да търси мрежа го изписва и до там немога да я настроя?!:0 ХОРА ДАЙТЕ ИДЕЯ МОЛЯ!

Димо gravatar

Димо  •  23 декември 2007, 10:10 ч

@Анжел

Настройките за безжична мрежа на телефона ти зависят от настройките на рутера - по същия начин, както при компютъра. Например ако си задала на рутера изискване за криптиране на връзката, ще трябва телефонът да поддържа такова криптиране. Или ако си задала на рутера да не раздава IP адреси, ще трябва да въведеш изрично с какъв IP адрес телефонът да се връзва към рутера.

Въобще, настройката на телефона трябва да наподобява настройката на компютрите, които до момента са настроени успешно.

Виж и упътването на телефона.

габи gravatar

габи  •  29 декември 2007, 21:28 ч

Здравейте!
Скоро си взех Belkin Wireless G Plus MIMO Router ( http://mos.futurenet.com/classifications/computing/networking-and-wi-fi/routers-and-bridges/images/belkinwirelessgmimorouter-289-75.jpg ), Мегалан са ми провайдъри. Ужким направих всичко необходимо (поне според листчетата и незнам си какво) но не мога да подкарам мрежата, камо ли пък интернет. Може ли някой да ми каже, какво да правя???

Димо gravatar

Димо  •  30 декември 2007, 00:22 ч

@Габи

За интернета - най-вероятно Мегалан са асоциирали уникалния MAC адрес на мрежовата ти карта с твоя интернет акаунт и за да може новият ти рутер да се закачи към интернет услугата, трябва да се обадиш на Мегалан и да им кажеш да ти ресетнат MAC адреса (рутерът е с различен).

За мрежата - увери се, че настройките на компютъра ти съвпадат с настройките на рутера (network mask, network key, SSID, въобще всичко). Ако си изключила DHCP-то на рутера, трябва да зададеш изричен IP адрес на компютъра през TCP/IP Properties на Wireless Network Connection.

Иван gravatar

Иван  •  05 януари 2008, 10:41 ч

Здравейте, имам кабелен рутер QUBS Broadband Router. С Него тегля от торентите до 800кв без него до 7000кв(при включено е едно рс) Та въпроса ми е толкова ли може или трябва да се настройва нещо повече

Димо gravatar

Димо  •  05 януари 2008, 11:01 ч

@Иван

Рутерите имат настройка за скорост в Mbps. При теб нагласено ли е на максимума?

Иван gravatar

Иван  •  05 януари 2008, 11:41 ч

Не съм виждал такава опция .Имам 1WAN 4LAN Manual

Иван gravatar

Иван  •  05 януари 2008, 23:10 ч

Явно никой не знае.Благодаря все пак.

UBieZ gravatar

UBieZ  •  16 януари 2008, 20:00 ч

Някой знае ли дали има хакнат фирмуер за Линксис WRT54GC защото доставчика ми създава проблеми. казва ми че рутера от време на време се представял за СЪРВЪР на доставчика и дърпал връзката (нещо подобно). и ми казва да го хвърлям този рутер :S и да си взема нов...

иван gravatar

иван  •  16 януари 2008, 21:57 ч

От тук едвали ще разбере :)

RedCross gravatar

RedCross  •  19 януари 2008, 23:21 ч

Ако трябва да се дава оценка за темата от мен 6+..
Доста изчерпателна и полезна.. Имам само едно питане, ако не укажа тези (Security Mode, Algorithm, Key) настройки, а направя само разпознаване по МАК адрес на Лан Картите, тоест не искам всеки път, ако се рестартира компютъра или просто нещо стане да се пишат парола или каквото и да е било..
Дали защитата по МАК адрес, ще е един вид достатъчна, или има и друга алтернатива..
Благодаря предварително..

Димо gravatar

Димо  •  19 януари 2008, 23:35 ч

RedCross - въпросът ти е добър - защитата по MAC адрес има за цел да спира неоторизирани компютри да се връзват към безжичната мрежа. Обаче ако не ползваш криптиране с ключ, може някой лесно да ти "подслуша" трафика за пароли примерно. Също така, MAC адреси могат да се крадат (spoof-нат).

Паролата (ключът) на мрежата няма нужда да се въвежда всеки път, тъй като се запаметява в настройките. Така че те препоръчвам да я ползваш :)

RedCross gravatar

RedCross  •  20 януари 2008, 14:00 ч

Благодаря за бързия отговор..
Той е ясно че няма нещо толкоз сигурно че да не може така да се каже (Хакне - проникне) всичко създадено за дадена защита си има и нейното противодействие..
Ще опитам и по двата начина ;) но най вероятно ще послушам съвета ти.

Росен gravatar

Росен  •  21 януари 2008, 00:03 ч

здравейте, имам един проблем и ще се радвам да чуя някое и друго мнение, та значи взех един рутер linksys wrt54gc обаче като го свържа след модема на бтк интернет няма, lan-a показва 100mbps,wireless-a 54mbps връзка, но интернет няма, DHCP-то на рутера е пуснато, някой ако има идея за какво става на въпрос ще бъда много благодарен ако каже!

Светлин gravatar

Светлин  •  21 януари 2008, 11:54 ч

Имам рутер Belkin g54, който ми прави следния проблем: работи 5-10 минути след което ми спира интернета и трябва да го изключа и да го пусна отново за да се оправи. Моля кажете ми каква е пречината.Рутера е закупен преди една седмица.

RedCross gravatar

RedCross  •  21 януари 2008, 17:01 ч

Росен: Добър въпрос, заслужаващ да се направи едно Туториалче (урок) за него, а именно как да да вържем Рутер с БТК АДСЛ.. :)

Дай малко повече информация, какви ИП адреси пишеш..

Росен gravatar

Росен  •  21 януари 2008, 19:23 ч

какво ли не вече и аз не знам, значи първо съм пуснал опцията DHCP на входа на рутера и към изходящо към лаптопа пак така IP-адреси не пиша то ми ги задава автоматично, така правя проверка и виждам че рутера си е пуснал IP-адреси към двата компа, lan-a и wireless-a са конектнати на 100% съответно 100mbps и 54mbps, но интернет няма нито по lan-a нито по wireless-a, смених IP-то на рутера като се съмнявах че нещо си пречат с модема, и пак същата работа , какво ли не опитах не става, изчетох форумите ама все тая, ако някой в имал подобен проблем и го е оправил моля да сподели!

Димо gravatar

Димо  •  21 януари 2008, 19:59 ч

Росене, виж тук, може би ще ти помогне:

http://forums.linksys.com/linksys/board/message?message.uid=144643

RedCross gravatar

RedCross  •  21 януари 2008, 20:21 ч

Росен: Може да пробваш следните настройки.. Предполагам че си сменил достъпа до рутера с различно ИП от това на АДСЛ-а а именно 192.168.1.1 , може на Рутера да сложиш локално ИП от сорта на 192.168.4.1, защото ако при АДСЛ и Линксис ИП-та за достъп са еднакви може да възникне конфликт..
Маската си остава 255.255.255.0.
Там където ти е Starting Ip Address : 192.168.4.XXX - примерно (50) и съответно слагаш и ДНС-ите на БТК..
Ако някъде греша се извинявам...

Росен gravatar

Росен  •  21 януари 2008, 23:20 ч

ок. благодаря на всички за отзивите, ще споделя при първи резултати какво е станало

Драго gravatar

Драго  •  24 януари 2008, 14:46 ч

Въпрос заРутер LINKSIS WRT54GC.
Имам 2 компютъра . Единия е свързан с кабел към Рутера а другия чрез безжична връзка.Настройките към Интернет са ОК.Какви настройки са необходими за да могат двата компютъра да се "виждат" помежду си в домашната мрежа.

Димо gravatar

Димо  •  24 януари 2008, 16:25 ч

Драго - трябва да влезеш в Properties на локалната мрежа на всеки компютър и да пуснеш File and Printer Sharing (една чавка има).

Също, в настройките на firewall-ите (не знам какви ползваш), трябва да попромениш разни неща. Ако се затрудняваш с това, можеш като за начало да спреш Firewall-ите, за да видиш дали компютрите ще почнат да се "виждат" :)

Драго gravatar

Драго  •  24 януари 2008, 16:30 ч

Благодаря.Ще пробвам.

Иван gravatar

Иван  •  28 януари 2008, 22:16 ч

Здравейте,аз имам малко по сложен проблем с ниаква парола не моа да влезна.Дори и след рестартиране.Устроиството е WL5460APV2.Имате ли идея какво да направя за да влезна през браузера да направя настройки.Благодаря

Милена gravatar

Милена  •  29 януари 2008, 12:52 ч

Здравейте. Имам рутер TP-LINK и IP камера Conceptronic, вързана към него. Успявам да вляза в рутера отдалечено, но не мога да вляза в камерата. Ще съм благодарна на всеки който ми помогне

RedCross gravatar

RedCross  •  29 януари 2008, 14:59 ч

Иван: Здравей.. По този номер който си дал WL5460APV2 ми излиза че рутера е Airline. с локален адрес за достъп до конфигуриране 192.168.100.252 . това което открих никъде не се споменава за Default user/pass.. Опитай без парола и юзер.

Иван gravatar

Иван  •  29 януари 2008, 15:13 ч

RedCross,благодаря за отговора.Но така и немога да влезна.Проблема е че човека които ми е монтирал устройството вече комуникира с мен.В момента имам интернет които е доста бавен.Доставчика каза аз де се оправям!!А аз не съм много навътре в нещата.Казаха ми че трябва да влезна вътре и да оправя настройките.Да обаче аз не влизам.Все пак,благодаря ти!

Димо gravatar

Димо  •  29 януари 2008, 19:47 ч

Милена - обикновено камерите се връзват към компютри, а не към рутер, сигурна ли си, че така трябва? За да се вържеш към камера през рутер, трябва камерата да приема входящи конекции на определен порт, който порт пък да настроиш в рутера да се forward-ва към камерата. Като цяло това ми се струва доста невероятен сценарий, така че прочети упътването на камерата пак.

Garo gravatar

Garo  •  30 януари 2008, 22:24 ч

Здравейте,
Хубава темичка но дано да успеете да помогнете и на мен! До преди 2 дена бях с Интернет през Модем Моторола на доставчика Евроком - Пловдив и нямах никакви проблеми с WiFi Рутера ми ASUS WL-50GC. Но сега съм с Евроком ЛАН и не мога и не мога да вържа лаптопа ми с рутера!!!Нито чрез WPA нито с отключена защита....
Предварително благодаря!

Димо gravatar

Димо  •  30 януари 2008, 22:52 ч

Гаро - да не би от новия доставчик да са ти променяли настройките за локална мрежа на компютъра?

За да можеш да си вържеш лаптопа за wireless мрежата на рутера, трябва следните неща да са настроени правилно и на лаптопа, и на рутера:

- IP адреси
- subnet mask
- SSID (име на мрежата)
- парола на мрежата
- ниво на криптиране (WPA, WEP и т.н.)

Всички тези неща трябва да са еднакви в компютъра и рутера, с изключение на IP адресите, които трябва да се различават само по последното число. Отделно само на компютъра се настройват и:

- gateway
- DNS server

Можеш да си улесниш живота, ако зададеш на компютъра да си взима настройките за IP, subnet mask, gateway и DNS автоматично. Но SSID (ако мрежата е скрита), паролата (ако ползваш) и нивото на криптиране (ако ползваш) трябва винаги да се настройват.

Милена gravatar

Милена  •  31 януари 2008, 12:16 ч

Димо - аз спомнах, че камерата е IP, т.е. със собствено IP. Настроила съм "определения" порт в forward-а на рутера. Кое е неверотното? Благодаря

Милена gravatar

Милена  •  31 януари 2008, 14:31 ч

За протокола - подкарах камерата :) Проблема беше в настройките на port triggering. Благодаря за отделеното време

Гаро gravatar

Гаро  •  01 февруари 2008, 00:43 ч

Цялата работа беше в това, че трябваше да се клонира MAC адреса на Лан картата в рутера и всичко си потегли от раз!!!
Благодаря ти все пак Димо :)

Димо gravatar

Димо  •  01 февруари 2008, 00:50 ч

Гаро -

Решението "трябваше да се клонира MAC адреса на Лан картата в рутера"

НЯМА НИЩО ОБЩО С проблема

"не мога да вържа лаптопа ми с рутера"

Обяснявайте си проблемите по-точно, за да не си правят тука хората свободни съчинения за нищо.......

Зорница gravatar

Зорница  •  04 февруари 2008, 20:48 ч

Здрасти,
първо, мнг добре написано и обяснено, даже съм си сложила сайта в букмарка, само имам един върпос с който не мога да се оправя и това е. След въвеждането на всички настройки за сигърност и пароли описани по горе си имам интернет и локален и безжичен, но не мога да влезна повече в настройките на рутера. Като пробвам с ping 192.168.1.1 няма никакъв проблем но нито с mozilla нито с IE успява да ми отвори повече настройките. Махнах защитната стена и каквото се сетих но не става и това си е. Рутера е WRT54GL. Само на мен ли се появява този проблем?

Димо gravatar

Димо  •  04 февруари 2008, 21:05 ч

Зорница,

Ако си приложила всичко от поста ми едно към едно, значи си включила изискването в настройките на рутера да се влиза само през HTTPS протокол, вместо стандартния HTTP. Т.е. адресът за настройките е

https://192.168.1.1/

вместо

http: ...

Най-вероятно е това :) :)

Зорница gravatar

Зорница  •  04 февруари 2008, 22:03 ч

Супер си! Това беше :)

JIVKONI gravatar

JIVKONI  •  14 февруари 2008, 09:47 ч

Привет Димо,

Това което си написал е уникално, но тъй като не съм много вещ в занаята, а съм един обикновен юзър, част от нещата са ми ясни , а други не дотам.
Проблема ми, който ме трови вече 4 ден е, че си взех точно същият рутер, но не мога да пусна нета нито към настолния нито към мобилния комп.
Та молбата ми накратко е ако си правил подробен тюториал за цялостните настройки на такъв рутер от А до Я да го сбоделиш с нас.Защото явно бъркам настойките не веднъж.

vass gravatar

vass  •  17 февруари 2008, 17:20 ч

Здравейте,
Решил съм да си купувам WirelessRouter, 4Port Swich.
Искам настолният ми компютър и лаптопа да имат нет и връзка между тях.Лаптопа ми няма Wireless Lan.Мисля да си сложа на PCMCIA Lan.Искам някой да ме посъветва каква марка рутер да си купя.Дали ще има проблем различията в марката на рутера и на PCMCIA картата.Интернета ми e PPPoE.

vass gravatar

vass  •  17 февруари 2008, 17:26 ч

Забравих да добавя за сега съм се спрях на рутер NETGEAR WGR614 и PCMCIA NETGEAR WG511.Какви са ви мненията за тях.В главата също ми се върти марката LinkSys.Дали има такава марка PCMCIA карта.
Но пък и цената им е по висока.

Тодор gravatar

Тодор  •  17 февруари 2008, 19:36 ч

Здравейте и от мен. Имам router Linksys WRT54G от няколко дни насам, но имам известни проблеми в нормалното му използване. Първия ден, като го вързах, бях блокиран от доставчика ми, защото според тях рутера ми спуфеше ( абсолютно нелогично хардуерен рутер да изкарва IP-ta и тем подобни работи през WAN порта, но ето, че всичко е възможно.) Както и да е, след известно време борене вече нямам този проблем и не ме блокират, НО сега се се получава нещо друго. Докато си използвам интернета нямам никакъв проблем, но примерно гася компютъра, ставам на другия ден и интернет няма. Проверявам в градичния интерфейт дали си е хванал реално IP и се оказва, че си е така, но до лап топа ми интернет не достига. ( Странното е, че и от доставчика ми казват, че рутера ми е активен, НО виждат само входящи пакети към него, но не и изходящи !!! ). При това положение просто рестартирам рутера и всичко си тръгва по старо му до момента, в който просто не използвам интернета си за по-дълъг период от време. Да имате някаква, каквата и да е идея какъв точно е проблема, че се схващам вече, всеки ден да го рестартирам рутера по два три пъти... ??? Благодаря предваително на всички, които ще ми отговорят...

mravi gravatar

mravi  •  18 февруари 2008, 13:36 ч

здравейте
имам рутер msi RG54SE ІІднес реших да му променя малко настройките,но го прецаках
пробвах да го рестна но не се получава
когато напиша адреса http://192.168.1.1/
ми казва че не може да се свърже
някакви идеи
благодяря предварително

Димо gravatar

Димо  •  18 февруари 2008, 14:36 ч

@mravi

За да се отваря http://192.168.1.1/ , трябва да си вързан към рутера в локална мрежа. След като си ресетнал настройките на рутера, може би вече не ти работи връзката към него (ако примерно си сетвал различно SSID, парола и т.н.)

Така че опитай да си ресетнеш и настройките на wireless lan картата, убеди се, че се връзваш в мрежа с рутера, дай ping на 192.168.1.1 и виж какво става.

RedCross gravatar

RedCross  •  18 февруари 2008, 15:07 ч

JIVKONI: Много трудно може да се направи подобен урок, поради простата причина че при всеки доставчик на интернет , има различни настройки.. Някой доставчици ограничават интернета по МАК адрес други ползват различни протоколи от рода на PPPOE и други подобни.. Кажи кой ти е доставчика, и може и да помогнем..

mravi gravatar

mravi  •  18 февруари 2008, 17:05 ч

малко ми е трудно
сменях всички настроики на рутера
и оплесках нещата
рестнах го
но сега не се канектва кам него
със usb съм
"Така че опитай да си ресетнеш и настройките на wireless lan картата"
как да направя тва

mravi gravatar

mravi  •  18 февруари 2008, 23:52 ч

справих се
благодаря
ако може да ми кажеш има ли настройки за ъплоуд и доунлоуд,защото ми се струва че скоростите подат драстично когато съм с рутера

bobydimi gravatar

bobydimi  •  25 февруари 2008, 19:09 ч

Трябва да си закупя и аз Wireless сага въпроса е дали да купя Belkin (89лв за рутер + USB адаптор за PC-то) или Lynksys WRT 54G , който струва 139лв ?!
Та въпроса ми върши ли работа Belkin и с какво е по-зле от Lynksys защото цената все пак е 2 пъти по- ниска!
Благодаря предварително!

milen gravatar

milen  •  26 февруари 2008, 16:39 ч

Димо,моля те кажи ми като на лаик как да стигна до администраторският панел на моят руте Linksys рwrt54gl за да маправя настроиките.С adsl сам. Мерси

Оги gravatar

Оги  •  27 февруари 2008, 10:27 ч

Има ли програма показваща в реално време конекциите към wifi рутер?

Димо gravatar

Димо  •  27 февруари 2008, 10:30 ч

@Милен - не съм спец по ADSL рутерите, в упътването не пише ли?

@Оги - Няма нужда от програма, рутерът сам си показва конекциите към него, само трябва да ги намериш къде са. Търси в Administration / Status или нещо такова.

RedCross gravatar

RedCross  •  27 февруари 2008, 14:49 ч

Милен: Имаш предвид ADSL рутера на БТК ли? Има няколко начина, ако не искаш да си купуваш рутер и смяташ да вържиш 2 компютъра посредством кабел, и имаш паролата за достъп до модема на БТК е лесно, просто влизаш в рутера отиваш на Advanced избираш LAN след което DHCP Server , Strat IP Address не го променяш, променя се End IP Address примерно слагаш
Strat IP Address 192.168.1.2
End IP Address 192.168.1.3 което би трябвало да значи че може да вържеш още един компютър посредством Суич..
А иначе чрез Linksys е лесно. просто трябва да влезнеш в рутера, да смениш локалния адрес за достъп до рутера примерно 192.168.2.1 да го рестартираш, след което вече ще се влиза в него с новото IP 192.168.2.1 а не както до сега с 192.168.1.1 Subnet Mask: при БТК си е 255.255.255.0 , на мястото на Static DNS 1: и Static DNS 2: трябва да се сложат DSN сървърите на БТК а имено .212.39.90.42 и *43 даваш Save Seting и си готов..
Относно другите настройки като как да защитим мрежата си (МАК адреси и подобни други) Димо ги е обяснил подробно вече..

Оги - Status - Local Network избираш DHCP Clinets Table и ще ти отвори прозорец с активните момента компютри в мрежата..

milen gravatar

milen  •  01 март 2008, 00:23 ч

Благодоря на Редкросс за перфектното обяснение.В крайна сметка се указа,че ми е прецакан кабелът и за това продължаваха моите мъки.

Оги gravatar

Оги  •  01 март 2008, 13:00 ч

Мерси за отговора, но аз имах в предвид нещо което да е заредено с уина и при комшийска атака или нещо подобно да покаже, че освен мен има и други закачени на рутера. :)

dino gravatar

dino  •  03 март 2008, 11:53 ч

Някой знае ли дали може да се направи някаква настройка на рутера с която да се контролира трафика и скороста на различни потребители които са логнати към рутера през wireless.Имам предвид ако са повече от трима и нагоре човека.

RedCross gravatar

RedCross  •  06 март 2008, 16:02 ч

dino: Да може. Със стандартния Firmware е доста ограничена тази възможност но с Firmware на DD-WRT който предлага и куп други екстри може да се прави подобен род настройки...
В интернет има сайтове където е обяснено как става самото флашване..
Линкове не давам защото може да е в разрез с правилата на сайта..

Внимание всякакво флашване на рутера си е рисковано и губите гаранция на рутера..

sasho gravatar

sasho  •  07 март 2008, 17:11 ч

Съжалявам, че ще ви занимавам с проблема си но никъде не намирам решение как да се справя с него. Купих с рутер wrt54gl, но не мога да отворя http://192.168.1.1/ за да му влезна в настройките. Пробвах 1000 варианта. Свързвам го към ПСто като при рутера кабела е поставен в един от портовете. Пробвах и в 4те.Въвеждам адреса не се получава. За всеки случай вкарах кабела който идва от доставчика ми в интернет порта на рутера но пак не става. Пробвах да прекарам новият рутер през стария. Като просто кабела който свързва стария рутр с ПС го вклюбих към новия рутер и след това рутера включих към ПСто. Пак не иска да отвори адреса. В магазина от където купих рутера се свърза без проблеми. Про компютъра на един познат пак успя да се включи, но вкъщи незнам защо но не се получава. Пробва да въведа и https адреса пак не стана. Идея от къде идва проблема.

RedCross gravatar

RedCross  •  07 март 2008, 21:27 ч

sasho:
Опитай следния начин..
Кабелът, който идва с комплекта на рутера, включи в единия от четирите LAN порта на рутер другият край в лан карта на компютъра. След което има два варианта, единият от който е да си провериш настройките на Лан картата дали е нагласена за автоматично конфигуриране на IP адреса и
DNS сървърите - и вторият може да въведеш ръчно IP адресите в Лан картата тоест: IP: 192.168.1.100 , Subnet Mask: 255.255.255.0 и Default Gateway: 192.168.1.1 . Даваш и Ok след което отваряш Internet Explorer-a и пишеш в него 192.168.1.1..

sasho gravatar

sasho  •  08 март 2008, 12:07 ч

Получи се мерси... и след това собствената ми тъпотия пак прецака нещата.. Без да искам долу на LOCAL IP в настройките където стои 192.168.1.1 въведох мойто Ай Пи и сега няма влизане в настройките на рутера...

sasho gravatar

sasho  •  08 март 2008, 12:27 ч

един ресет на рутера и работата е спасена... мерси мн за хелпа

dancho413 gravatar

dancho413  •  09 март 2008, 01:18 ч

Страдам от същия проблем като Тодор, нарочно припомням писаното от него, тъй-като не видях отговор по темата. Благодаря предварително за всякакви идеи.... :)

Докато си използвам интернета нямам никакъв проблем, но примерно гася компютъра, ставам на другия ден и интернет няма. Проверявам в градичния интерфейт дали си е хванал реално IP и се оказва, че си е така, но до лап топа ми интернет не достига. ( Странното е, че и от доставчика ми казват, че рутера ми е активен, НО виждат само входящи пакети към него, но не и изходящи !!! ). При това положение просто рестартирам рутера и всичко си тръгва по старо му до момента, в който просто не използвам интернета си за по-дълъг период от време. Да имате някаква, каквата и да е идея какъв точно е проблема, че се схващам вече, всеки ден да го рестартирам рутера по два три пъти... ??? Благодаря предваително на всички, които ще ми отговорят...

любомир gravatar

любомир  •  09 март 2008, 17:25 ч

е това е тема дайте още плс за wrt150n много съм доволен от него взех го само заради пс3
кажете повече за настройките

RedCross gravatar

RedCross  •  09 март 2008, 21:41 ч

dancho413: Ще е добре малко по детайлно да описваш проблема.. Като начало може да пробваш следното нещо (приемаме че локалното IP за достъп до рутера ти е 192.168.1.1) след което даваш пинг до него (ping 192.168.1.1 -t ) оставяш да си пингва за период в който си забелязал че ти спира интернета примерно 1/2 часа.. след което го спираш с Ctrl+C и гледаш дали има изгубени пакети тоест ( Lost = 0 ) ... По този начин ще се убедиш дали наистина интернета не ти спира от доставчика или рутера прави номера..
Също вероятно може да се дължи и на настройки на Windows ако си с Vista както и настройки на WI-FI картата..

sasho gravatar

sasho  •  10 март 2008, 14:39 ч

Здравейте пак ще се допитам до вас тъй като сте единствената ми алтернатива. Успях да влезна в настройките след помоща на RedCross. Въведох си настройките. Ай Пи ДНС маска и гейтуей. След което върнах старите настройки на ПС тъй като ги бях променил за да влезна в настройките на рутера. Ръгвам Нет кабела в рутера и след това го връзвам към ПС но интернет ЙОК. Какви още настройки освен горепосочените са нужни за да тръгне нета. Опитах се да повикам хора от дотавчика но така и не дойдоха и затова сега се опитвам да свърша работата сам.

RedCross gravatar

RedCross  •  10 март 2008, 16:33 ч

sasho: Кой ти е доставчика и по какъв начин се свързваш към интернет (дали е чрез PPPoE или друг начин) и не на последно място доставчика ограничавали те по TTL както и по МАК адрес на ЛАН картата..

За да може Лан картата да ти намира рутера автоматично така да се каже, просто сложи една човка (маркирай) Obtain an IP address automatically
същото и с DNS servera по долу.. По този начин лан карта ще намира рутера и няма да има нужда да въвеждаш IP адреси за да имаш достъп до контрол панела на рутера..

sasho gravatar

sasho  •  10 март 2008, 21:00 ч

Доставчика ми е BGNETWORK... най обикновен лан ползвам. В момента си ползвам старият рутер на който от доставчика ми пускат 2 айпита. Ще ги питам дали имам някакви ограничения. А това с автоматичното намиране на айпи не ми се получава. Като го включа губя достъп до интернет.

RedCross gravatar

RedCross  •  10 март 2008, 21:55 ч

sasho: Друго имах предвид но както и да е.. Ако се връзваш чрез PPPoE тоест влизаш в интернет чрез парола и име.. Погледни 5 картинка където Димо е обяснил за сигурността и по точно на мястото където пише User Name: dimodi и Password ако доставчика ти е дал парола и име трябва да се напишат там..

dancho413: Погледни отметката на Рутера (Keep Alive)

sasho gravatar

sasho  •  11 март 2008, 10:48 ч

Нямам парола и име. Ограничават ме по мак адрес. Просто сега ще опитам друга система. Тъй като ми пускат 2 ай пита едното ще го ползвам през стария рутер за ПС а второто ще опитам да го пусна към новия рутер и ще го ползвам един вид като суич за WIFI интернет на другите компютри.

RedCross gravatar

RedCross  •  11 март 2008, 13:17 ч

sasho: Клонирай си MAK адреса на рутера с този МАК адрес който ти е ограничен от доставчика.. Или им се обади и им кажи да ти добавят нов МАК адрес този на рутера и няма да имаш проблем..

валери gravatar

валери  •  13 март 2008, 21:58 ч

купих рутер тп-линк тл-wr541G/TL-WR542G и не става за виста.Помагаите,моля

RedCross gravatar

RedCross  •  14 март 2008, 13:05 ч

Валери: Няма значение от операционната система, дори тя да е Linux , Unix , Win98 / XP или в твоя случай Vısta. Явно не си много запознат с мрежите и по точно Рутери, мой съвет е да се обърнеш към твой познат разбиращ от това..

nikdan gravatar

nikdan  •  17 март 2008, 18:15 ч

Здравейте!Рутерът ми показва, че има свързани примерно 15 устройства, но само моите са с IP адрес и име.Другите имат само МАС адрес.Какво означава това? Тези устройства ползват ли рутера ми, или само ми показва машините които е открил?И другото е че каквито и настройки за сигурност да направя на рутера, телефона ми си ползва интернет през него.Това нормално ли е?Благодаря Ви предварително!

Ицо gravatar

Ицо  •  17 март 2008, 18:18 ч

МНого ви моля да ми разясните това:
"Wireless SSID Broadcast " Как да направя да не се вижда че като го направя и лаптопа губи връзката веднага ,моля обяснете по подробно какво да направя за да не ме виждат и да имам нет.Благодаря предварително!!!

Димо gravatar

Димо  •  19 март 2008, 00:28 ч

@Ицо - Когато забраниш SSID broadcast, трябва да въведеш данните за мрежата ръчно в настройките на безжичната мрежова карта, за да може лаптопът ти да открива мрежата. Става от Control Panel > Network Connections > Wireless Network Connection > Properties > Wireless Networks > Add

Ицо gravatar

Ицо  •  19 март 2008, 18:35 ч

Димо,Благодаря ти много за точния отговор следя темата с интерес!

Ицо gravatar

Ицо  •  20 март 2008, 13:59 ч

Здравеите отново пак забих на едно место!!!Рутера ми е WRT54GL и имам няколко въпросчета!!!
1.Може ли да се се въведе и къде IP за Wireless-a ,а не да си го получава през DHCP!!!!
2.Защо Wireless компютъра и Lan компютъра не се виждат тоест казва че няма достъп да се обърна към администратора!!!
И искам да го спра този DHCP сървар и да им раздам мои си IP-та!!!
Благодаря предварително!!!

Руми gravatar

Руми  •  22 март 2008, 13:06 ч

Здравейте,
Имам рутер WRT54GS, мисля, че всички настройки са точни,клонирах си МАК адреса, лаптопът го разпознава, но интернет не тръгва... Каква може да е причината? Благодаря предварително!!!

Димо gravatar

Димо  •  22 март 2008, 13:12 ч

Руми: ако си 100% сигурна, че настройките са ти ОК, може проблемът да е в интернет доставчика - има такива, които са настроили пакетите по мрежата да вървят така, че през рутер да не минават. Например Мегалан са така. Има начин за заобикаляне на това ограничение, но не знам как става. Свързано е с TTL:

http://en.wikipedia.org/wiki/Time_to_live

RedCross gravatar

RedCross  •  22 март 2008, 18:14 ч

Руми: За да се убедиш дали наистина имаш проблем с TTL-a просто пусни един ping , примерно ping dimodi.com ако резултата на TTL-a който го изписва накрая е TTL=0 тога спасението е само едно..
http://comelsoft.com/wrt54g_ttl_mangling.html на този линк е описано стъпка по стъпка как става (Инфото е на Български) ако срещнеш проблем с намирането на фърмуер , драсни някой ред тука и ще го кача някъде да и го дръпнеш..
Флашването на модема (рутера) е на твоя отговорност, след флашването гаранцията отпада..

RedCross gravatar

RedCross  •  22 март 2008, 18:23 ч

Извинявам се много за повторният ми пост, но сега се сетих че имам линк за демо на DD-WRT фърмуер как изглежда и какви опции добавя..
Демото е направено така че все едно си боравите с менюто на вашият рутер.. А ето и самият линк..
http://www.informatione.gmxhome.de/DDWRT/Standard/V23final/index-2.html

ради gravatar

ради  •  23 март 2008, 00:19 ч

значи мисля да си зимам но искам да питам не сам с реално ип ще може ли да стане и тези настроики които сте ги показали каде да влезна да ги направя
благодаря предварително

RedCross gravatar

RedCross  •  23 март 2008, 13:43 ч

Ради: IP адреса няма значение. Дори при ограничение от страна на доставчика, било то по MAC адрес, TTL или каквото още се сетиш, може да се ползва рутер, специално този модел рутер се справя с проблема при ограничения по TTL, ако ще си го купуваш , мой съвет е ако имаш проблем с TTL-a да го поръчаш от camelsoft, преди поръчката да ти попиташ дали могат да ти сменят фърмуер с DD-WRT. По принцип правят този вид услуга..

Руми gravatar

Руми  •  23 март 2008, 21:35 ч

Много,много ви благодаря, TTL наистина е =0. Само че имам проблем с фърмуер-а - дава грешка при upgrade-а. А вторият линк за фърмуер на сайта не работи :-(

Никола gravatar

Никола  •  23 март 2008, 22:16 ч

Купих рутер Linksys модел WRT54G. Направих настройките както ме посъветваха от интернет доставчика /БГМрежа/. Всичко тръгна отлично но с един проблем. Връзката прекъсваше през точно 3 минути с точност до секунда като на екрана на Lan Client се появява надпис "Server said 'Good Bye'.Disconnecting". Когато натисна Connect в Lan Client връзката се възстановява и след точно 3 минути пак прекъсва. След няколко разговора с доставчика ме накараха да занеса рутера при тях за настройка. Платих за тази услуга 20 лева но когато включих рутера в къщи се появи съвсем същия проблем и то пак точно през 3 минути. Когато включа LAN кабела в РС-то нямам никакви проблеми. Трябва ли нещо да настройвам в компютъра или да продължавам да се разправям с доставчика. За сега съм включил към рутера само компютъра с кабелна връзка.

ради gravatar

ради  •  23 март 2008, 22:27 ч

ами аз от тоя магазин кадето искам да го зимам е магазин за техника не е специално за компи и не вярвам да могат да ми направят тази услуга е рутера е на промоция и искам да си го зема от там въпроса ми е могали да разбера дали го предмагат с фърмуер с DD-WRT марката е Linksys wrt54gr

RedCross gravatar

RedCross  •  24 март 2008, 10:51 ч

Руми: Спазвай точните описания от сайта на камелсофт, моят рутер е флашнат точно по тяхната статия..
http://comelsoft.com/wrt54g_ttl_mangling.html
Фърмуера може да го дръпнеш от тук.
http://4storing.com/1bh4w/0471b28e0dd4a415edfd0a8ee29fe1ba.html

Никола: Може това да се дължи и на доставчика, но щом проблема го прави само когато е вързан рутера, значи най вероятно е до някаква надстройка.. Мой съвет е ако знаеш и разбираш да си смениш Фърмуера на рутера.. Или иди при доставчика и ги питай тях дали могат да ти го направят..
Ето ти малко информация по случая..
http://www.wrtrouters.com/guides/upgradetolinux/

Ради: Стандартно рутерите не се предлагат с този вид
Фърмуер. Те си вървят с своя собствен софтуер (Фърмуер) . Както този на DD-WRT и още няколко са правени от програмисти с цел да избегнат бъговете на оргиналните а също така и да добавят много повече екстри към даденият модел рутери..

Руми gravatar

Руми  •  24 март 2008, 23:14 ч

Мерси но...Описанията ги спазвам стриктно, но не се получава.. Предполагам, че е заради версията-4.50.6 (рутерът не е купен в БГ). Колкото и да опитвам, не се получава, всеки път изписва сбъркания израз "upgrade are failed". Може би просто с тази версия няма да се получи.

RedCross gravatar

RedCross  •  25 март 2008, 01:57 ч

Руми: Пробвай файловете който са за wrt54gs модела,а именно dd-wrt.v23_wrt54gs.bin и dd-wrt.v23_mini_wrt54gs.bin . Те се намират тука http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv3/dd-wrt/downloads.html и по точно в под директория /standard/ и /mini/

емил gravatar

емил  •  25 март 2008, 16:47 ч

Здравеите,статията е много добра и полезна,купих WRT54GL ,дадох го в bol.bg ,настроиха го,доволен съм,но ъплоуда на bitcometa 0,70 направо изчезна,защо?

RedCross gravatar

RedCross  •  25 март 2008, 17:10 ч

Емил: Може да са ти го ограничили.. Ако имаш права за достъп до рутера, погледни в настройките.

емил gravatar

емил  •  25 март 2008, 17:21 ч

не ми дават паролата,може би за да не разпространявам.обаждах се в офиса на bol ,дадох заявка за проблем,сега чакам. четох че рутера е с линкос,да сменя ли bitcomet с друга .

RedCross gravatar

RedCross  •  25 март 2008, 19:00 ч

Емил: Производителя е Linksys, а иначе софтуера на рутера е линукс. И по между другото как така няма да знаеш паролата или тия от Бол не ти я казват като рутера е твоя собственост. И защо изобщо им си го давал, след като си могъл сам да си пуснеш интернет, и от там да си правиш каквото си поискаш...

емил gravatar

емил  •  28 март 2008, 11:16 ч

RedCross,така е съгласен съм,допуснах печатна грешка за софтуера.смених bitcomet с flashget и проблема се реши.

Руми gravatar

Руми  •  30 март 2008, 16:43 ч

RedCross - благодаря:-))) След като пробвах поне 15 версии, накрая се получи! Димо, сега ще мога да се възползвам от настройките за сигурност ;-))

Ради gravatar

Ради  •  31 март 2008, 13:17 ч

Здравеите, имам един PC към което мие вкл. кабела за интернет. Имам вече 2ро PC и бих искал да попитам следното: Как?
Разбрах за 3 начина:
1/ чрез рутер -
2/ слуич
3/ когато едното PC е включено за да има и другото PC internet
Може ли някои да ми обясни по-подробно?
Благодаря предварително :)

RedCross gravatar

RedCross  •  01 април 2008, 12:29 ч

Ради: Става и по трите начина, като най лесен и удобен е варианта с рутера.. С суич също става но трябва да си на ясно дали доставчика те ограничава по някакъв начин, било то с МАК адрес или по ТТL. Относно третият вариант с шерване на нета не е много удачно защото трябва винаги единият компютър да е включен..

Димитър gravatar

Димитър  •  02 април 2008, 10:25 ч

Здравейте, интересна тема и тук е мястото да споделя и моя проблем. Имам домашен компютър, на LAN съм и интернета ми е PPPoE. Имам LinkSys който е свързан, направена е Wireless връзката. Пускам лап-топа, намирам мрежата, давам connect и...... Първо на домашния компютър се появява "there is an IP address conflict with another system on the network" След като сменях IP на домашния компютър някакси успях на лап-топа да се вържа, но нямам интернет. В пакетите и на двата компютъра се показват само изпратените КВ. Сега съм върнал всички настройки на автоматично, не вярвам проблема да е в Лап-топа и подозирам нещо да е станало след като минах на PPPoE защото преди си работеше мрежата. Дайте ми съвет къде да гледам и какво да бутна за да се оправят нещата.

Ради gravatar

Ради  •  02 април 2008, 13:00 ч

RedCross: Благодаря ти! Относно третият вариант с шерване на нета - трябва винаги единият компютър да е включен.
Това не е проблем за мен. Може ли да ми го обяснищ по-подробно, самия процес?
До колкото знам: 1-во ми трябва кроснат кабел /PC->PC/, 2ро - 2-3 лан карти, но аз имам на PC-то една на дъното и една... => настройки mac, IP т.н.
Благодаря предварително

RedCross gravatar

RedCross  •  02 април 2008, 15:58 ч

Димитър: Погледни дали DHCP server е Enable, проблема може да е от там..

Ради:
Приемаме че имаш вече кроснат кабел.. След което следва на 1 компютър (PC) В Properties на Network connections на Internet Protocol (TCP/IP) > Properties но на втора лан карта, въвеждаш IP - 192.168.0.1 ,Subnet Mask - 255.255.255.0 . в лан картата по която получаваш интернет даваш десен бутон Properties > Advanced > Allow other network users to connect through this computer,s internet connection слагаш отметка.

На вторият компютър цъкаш с десен бутон на ланката и даваш Properties избираш Internet Protocol (TCP/IP) даваш Properties и там пишеш : IP - 192.168.0.2
Sub Mask - 255.255.255.0
Default Gateway - 192.168.0.1
DNS - 192.168.0.1
Чукваш ОК и после черпиш.. :)

зайче gravatar

зайче  •  18 май 2008, 15:22 ч

Здравейте, момчета. Имам проблем с моя рутер [url=http://www.descom.com/catalog/product_info.php?products_id=173&language=bg]TP-LINK TL-WR542G[/url] . Вчера се сдобих с него и с 300 зора го настроих, да имам нет на ПС през него. Да, обаче поекет пс-то ми, HTC TyTn, не открива никаква мрежа. Проблемът не е в покета, защото същия ден хващах мрежа на няколко места извън вкъщи. Също така нямам локален сървър. Обадих се на 1 пр и тя ми казва, че у тях имат, това ме навежда на мисълта, че проблемът идва от рутера.
Въпросите ми са 2:
- къде бъркам, че покета не хваща нет?
- какви настройки трябва да задам, за да имам локален сървър?

Благодаря на отзовалите се

Забравих да кажа, че покетът поддържа b/g стандарт

RedCross gravatar

RedCross  •  18 май 2008, 18:13 ч

Зайче: Не мога да кажа със сигурност не съм запознат с менюто на рутера, но като начало погледни дали WI-FI -то ( Бежичния интернет ) е разрешен някъде от настройките на рутера.

зайче gravatar

зайче  •  18 май 2008, 18:45 ч

Там е проблемът, че не знам къде да гледам... глупаво звучи, знам. Ако дам скрииншот?

Kidon gravatar

Kidon  •  18 май 2008, 20:43 ч

Зайче - викни някой с лаптоп, който да види дали хваща нет през твоя рутър. Или с нещо подобно (има едни ключодържачи за търсене на WiFi мрежа). Ако има, значи не е рутъра.
Ако няма - почваш да ръчкаш менюто.
Като начало дай рестарт с дръпване на захранването на рутъра. После влезни в контролния панел - повечето отговарят на адрес 192.168.1.1 (трябва ти компютър с браузър за да влезеш в управлението на рутъра). Ще трябва да вържеш с компа лан кабел.
В настройките трябва да има Wireless Settings. Може да е в основното меню, а може да е в Администратион (моя рутър е Линксис и менюто е отделно).
Ето какви настройки тр да има там:
Wireless Network Mode: избери типа на мрежата (за телефони и лаптопи обикновено мрежата е B, но избери миксирана.
Wireless Channel: съгласно указанията на телефона тр да зададеш честотата на канала.
и Инейбълд разбира се.
Ако и след това не тръгне - виж защитната стена (ако има).Security Mode: Дисейбълд дай.
Ако и след това не стане - давай скрийншоти да видим какво става на машинката.
Успех!

зайче gravatar

зайче  •  18 май 2008, 21:26 ч

Благодаря, значи, рутерът ми е подарък и е пробван - работил е без проблеми с лаптоп. Така че предполагам са някакви настройки, но не съм на ТИ с такъв вид техника и ми е малко сложно, а и не познавам човек, който може да дойде и да ми помогне

RedCross gravatar

RedCross  •  18 май 2008, 23:02 ч

Зайче: Дай някой и друг снимка на менюто на рутера и по точно там където ти е за настройки за Wireless.. По между другото щом казваш че рутера е ползван може да е направен така че мрежата да не се вижда, и да иска ръчно въвеждане на SSID тоест името и паролата, също така може да има пуснато ограничение по МАК адрес.. За това дай някой и друг скрииншот...

зайче gravatar

зайче  •  19 май 2008, 08:11 ч

http://img.data.bg/i.php?id=960908

зайче gravatar

зайче  •  19 май 2008, 08:16 ч

http://i.data.bg/08/05/19/960910.jpg
http://i.data.bg/08/05/19/960914.jpg
http://i.data.bg/08/05/19/960915.jpg
http://i.data.bg/08/05/19/960916.jpg

ako trqbwa da снимам още нещо - само кажете. А иначе рутерът е пускан, колкото да бъде изпробван, не са му давани др настройки

RedCross gravatar

RedCross  •  19 май 2008, 10:28 ч

Зайче: Като гледам не виждам да има проблем но все пак , погледни дали DHCP Server: е Enable или както е там при теб, добави си за всеки случай МАК адреса WI-FI-то на телефона в рутера и му дай Enable сега е затворено като гледам (това е повече за сигурност). Wireless Settings и по точно Mode: (Погледни дали нямаш опция Mıxed а не както е сега)
Ако не става нищо пиши, ще потърсим друго решение..

зайче gravatar

зайче  •  19 май 2008, 15:04 ч

RedCross, много съм ти благодарна за помощта!!! Нещата се оправиха засега. Оправих ги като кликнах на DHCP, после от подменюто избрах Address Reservation и кликнах на адд ню. И тръгнах да си търся МАК адреса на покета, но за да го открия, трябваше да вкл wi-fi и покета сам се свърза. Сега гледам, че в листата са ми 2-те ИП и 2-та МАК адреса. Ох, много съм щастлива хихи.
А сега да ми кажете нещо за локалния сървър? Че съм от малък град и имаме FTP, само че аз с рутера го нямам.
Поздрави на всички!

RedCross gravatar

RedCross  •  19 май 2008, 15:39 ч

Зайче: Имаш предвид, преди да закачиш рутера, си имала локален сървър.. след което са е загубил. Ако е това може да пробваш да въведеш ДНС сървърите в настройките на рутера който доставчика ти е дал..
P.S Ако случайно си от Димитровград :) да знаеш че локалният сървър на един от доставчиците на Интернет е спрян временно..

зайче gravatar

зайче  •  19 май 2008, 18:06 ч

А, как да стане това?
RedCross, не се смей, ама съм много боса.

RedCross gravatar

RedCross  •  19 май 2008, 19:58 ч

Зайче: Нямаш ли някакво талонче дадено от доставчика ти с IP / DNS адреси.. Там където си дала първата снимка където пише Primary DNS / Secondary DNS се въвеждат DNS-сите на доставчика ти (в повечето случай, при лан доставчиците за да имаш локален сървър е нужно само да се знаят DNS сървърите) в твоя случай опитай като ги въведеш и сложи отметка на Use These DNS server.. Като гледам на снимката има въведени някакви DNS , за това опитай като сложиш отметка на Use These DNS server.

зайче gravatar

зайче  •  19 май 2008, 20:50 ч

Не става. Зададох параметрите, ама не ще. Така си ги бях записала, за да направя шорткът на десктопа. И като дадох отметка на Use These DNS server, по едно време не спря да ми зарежда страници, но СК си имах... хм. Сетих се да махна отметката и започна да ми зарежда страниците. Оле, тоя рутер е голям тормоз... нищо, че си имам нет и на двора

Ivo gravatar

Ivo  •  24 май 2008, 20:19 ч

Така проблема е следния, закупих TPLINK TL W543GL, от интерент доставчика го настроиха и първата вечер и на лаптопа вързан с кабел имаше и на лаптопа на wierles също. На другия ден след работа отново с еопитах да вляза но модзилата не даде нищо само етикет неименован на страницата, скайп, ICQ, интренет ехплорер нищо не тръгваше. На лаптопа е инсталирана Виста Хоме Премиум лецинзна. Така ... от интернет доставчика отново дойдоха и млазежът провери всичко, пинг към рутера има, пинг към абв има, пингва се всичко интернет няма. Пробвахме да го вържем на кабел пак няма. Пробвахме със зададени адреси пак не стана. А интеент има защото ако врезеш да настройваш мрежа Вистата казва че има вече такава и ти отваря един интернет експлорер през който ви пиша в момента. Решението да преинсталирам Вистата и да сложа ХП не се приема ;) твърде много информация и исталирани програми имам за да го правя. Дайте предположения какъв е проблема.

Milen gravatar

Milen  •  02 юни 2008, 22:15 ч

Имам следния проблем немога да подкарам нета на Линксъс WRT150N. Нета е на БТК. Показва ми че има мрежа, но нет няма. Моля помогнете.

pazata gravatar

pazata  •  03 юни 2008, 10:52 ч

имам проблем с рутер LinkSys .работи 1,2 часа и забива.постояно трябва да се рестартира.моля за помощ

stenly68 gravatar

stenly68  •  17 юни 2008, 23:50 ч

Здравей, вече два дни се опитвам да настроя един Linksys wrt54 с ADSL към БТК и не мога. Вероятно бъркам нещо, адрес или нещо друго. Моля, за помощ !!!

Ninko gravatar

Ninko  •  23 юни 2008, 21:17 ч

Здравей, започнах да правя някои от настройките които си препоръчал, но след като промених Wireless Access Web на disable вече не можех да влизам в настройките на рутера, въпреки че компютъра е включен по кабел към рутера. Би ли ми помогнал да го оправя?

Ninko gravatar

Ninko  •  23 юни 2008, 23:43 ч

Всъщност няма нужда, зачетох се нагоре и намерих защо става така.:)

Любо gravatar

Любо  •  24 юни 2008, 21:46 ч

Здравейте, купих си рутер Edimax BR-6204WG. Включих го към настолния компютър, направих всички настройки, обадих се на доставчика за MAC адреса. Интернетът тръгна на настолния компютър, но лаптопа не засича никакъв wireless сигнал. Трябва ли да се правят някакви допълнителни настройки за wireless-a?

Димо gravatar

Димо  •  25 юни 2008, 10:14 ч

Любо -

Първо, увери се, че wireless картата на лаптопа не е disabled. Ако на рутера си задал да крие wireless мрежата, трябва на лаптопа да въведеш предварително настройките (SSID/име на мрежата, метод на криптиране, парола и т.н.), за да може да се върже.

Любо gravatar

Любо  •  01 юли 2008, 10:46 ч

Димо, благодаря ти много! Съветите ти свършиха работа!

Стеф gravatar

Стеф  •  01 юли 2008, 14:16 ч

такааа сега моя проблем е мааалко по различен...имам рутер нетгеар WGR614 и се опитвам да го вържа към net работещ с протокол за да си пусна net на лаптопа обаче когато сложа всички кабели както трябва и пусна инсталационния диск след няколко секунди ми изписва че настолния компютър и рутера не са свързани... къде може да е проблема?

kastro gravatar

kastro  •  16 юли 2008, 10:44 ч

Здравейте!
Имам следнияпроблем: Имам компютър с интернет. Наскоро си купих лаптоп и искам да си направя безжична мрежа в къщи (КОМПЮТЪРА ЩЕ ГО МАХАМ) Интернет ми е с вътрешни IP 192.168.2.3, subnet mask 255.255.255.0, gatway:192.168.2.1 i 2 DNS-a. Така също имам Access point TP-LINK. Направих следното: конфигурирах Access pont-a s IP 192.168.2.3, subnet mask 255.255.255.0, gatway 192.168.2.1 и двата DNS-a. След това настроих и лаптопа ми: IP 192.168.2.100, subnet mask 255.255.255.0, gatway 192.168.2.5 i DNS 192.168.2.5. Но все още нямам интернет на моя лаптоп. Правилно ли съм конфигурирал Access point-a и моя лаптоп?
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАЯРИТЕЛНО!

Димо gravatar

Димо  •  16 юли 2008, 11:06 ч

kastro:

Не съм много наясно с access points, но Gateway и DNS на лаптопа трябва да са или 192.168.2.1, или 192.168.2.3, а не ...2.5

kastro gravatar

kastro  •  16 юли 2008, 11:41 ч

Аз зададох GATWAY 192.168.2.5, защото за gatway на лаптопа не се ли дава IP-to на Access point-a?

kastro gravatar

kastro  •  16 юли 2008, 11:42 ч

Аз зададох GATWAY 192.168.2.5, защото съм чувал, че за gatway на лаптопа се здава IP-to на Access point-a?

kastro gravatar

kastro  •  16 юли 2008, 11:45 ч

Фактически моята изходна точка за интернет е Access pont-a i затова задавам неговия IP. Ако не е така, моля да ми кажете. Но за по-сигурн още опитам и с 192.168.2.1 и 3

Димо gravatar

Димо  •  16 юли 2008, 11:58 ч

"Аз зададох Gateway 192.168.2.5, защото съм чувал, че се задава IP-to на Access point-a"

Да, ама нали IP-то на Access point-a e 2.3, а ти на лаптопа му казваш 2.5. Или нещо не съм разбрал?

kastro gravatar

kastro  •  16 юли 2008, 14:56 ч

Работата стана. Направих следното: Зададох на Access pint-a IP 192.168.2.100, subnet mask 255.255.255.0, gatway 192.168.2.1 i DNS-ite. Зададох също Start IP Address i End IP address i rabotata stana. В началото не съм успял, поради една специвична причина, касаеща нашия провайдер, за която се сетих после.
Иначе си бил прав, че gatway-a винаги е 1.
Благодаря много!

Алекс gravatar

Алекс  •  24 юли 2008, 11:01 ч

Страхотно полезна информация!

А аз имам 2 въпроса:

1. Как мога да вържа /безжично/ домашен компютър към рутер? Сигурно ще трябва някакъв приемник, антена...
2.Как мога да направя RemoteDesktop или нещо подобно зад такъв рутер? И какви ще бъдат настройките при ADSL и какви ще са при квартален LAN ?

Благодаря

Димо gravatar

Димо  •  24 юли 2008, 11:08 ч

@Алекс

1. Трябва ти wireless network adapter или по-просто казано - безжична LAN карта. Можеш да си купиш такава от всеки компютърен магазин, като вариантите са за карта за PCI слот или за USB порт.

2. За да можеш да стартираш Remote Desktop сесия към компютър, който е зад рутер, трябва в настройките на рутера да зададеш рутиране (пренасочване) на трафика към порт 3389 към вътрешното IP на компютъра, към който ще се връзваш.

Алекс gravatar

Алекс  •  25 юли 2008, 10:43 ч

Благодаря Димо.

Имам и още един въпрос - как мога да направя Remote Desktop зад модем на БТК ADSL ? Зад него има сървър с домейн. Имам достъп до настройките на домейна , но не и до настройките на модема на БТК.

Владимир gravatar

Владимир  •  05 август 2008, 10:46 ч

Milen, stenly68: Здравейте! :) Преди време и аз имах проблем със свързването към БТК. Ето как го реших:
Connection Type: Static IP
Internet IP Address: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.252
Gateway: 192.168.1.1
Static DNS 1: 192.168.1.1

/////////////////////////////////////////

Nerwork Setup
Router IP
Local IP Address: 10.10.1.1
Subnet Mask: 255.255.255.0

Тези настройки се въвеждат в Setup ==> Basic Setup.

Интернета не тръгваше, защото адресите на Модема и на Рутера съвпадаха - 192.168.1.1, тоест Local IP Address трябва да е различен от него.

михаил gravatar

михаил  •  05 август 2008, 21:10 ч

вчера си купих wirelees рутер MSI 54.въведох му адреса в браузера и после админ и парола ,но ми излиза следното: Web Server Error Report:

Server Error: 401 N/A
Operating System Error Nr:3997698: HTM

Access denied

/userRpm/index.htm

please mail problems to support....моля за помощ, ако някой има идея:)

Владимир gravatar

Владимир  •  06 август 2008, 21:21 ч

User: root
Password: admin

Нали такива име и парола пишеш?

Опитай да извадиш интернет кабела от рутера, докато влезеш в него ;)

ицко gravatar

ицко  •  24 август 2008, 22:40 ч

http://192.168.1.2/
User:admin
Password: 1234
Опитай

Незнайко1 gravatar

Незнайко1  •  29 август 2008, 17:00 ч

Здравейте,
Инсталирах безжичен рутер D-Link и всичко тръгна като е описано стъпка по стъпка но се появи следният проблем неможе да се атачват файлове към писма в www.abv.bg и www.yahoo.com пощите, но могат да се изпращат чрез Skype, ако входящият кабел е закачен директно към компютър този проблем не се появят. Моите предположения са в частта на защита на рутера, но с предположение немога да реша този проблем и моля някой, който има представа къде може да е да разясни нещата.
Предварително Ви благодаря за отзивчивостта.

Още коментари

« по-стари | 1 | 2 | 3 | по-нови »

сайтът е обновен на

(cc) dimodi web.

dimodi web : уебсайт на Димо Димов