Забележителностите на Рим

07 юни 2007, 00:12 ч  •  Фотоблог  •  коментари: 155

Снимки на основните забележителности и любимите места на туристите в Рим.

Fontana di Trevi. Този фонтан е най-големият в Рим и обозначава краят на един от акведуктите, които в древността са снабдявали града с вода. Заедно с Колизея и Испанските стъпала, това е едно от любимите места на туристите, порати което там е калабълък почти през цялото денонощие.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi през нощта

Pantheon. Пантеонът ("храм на всички богове") отвън не изглежда да е кой-знае какво, но вътре си е пищен както си му е редът. В центъра на тавана има голям кръгъл отвор и след дъжда от предишния ден, подът пред олтара беше мокър.

Пантеон

Пантеон

Монумент на Vittorio Emanuele II. Доста голяма сграда. В момента "изпълнява функциите" и на паметник на незнайния воин, а вътре има военен музей.

Монумент на Vittorio Emanuele II

Римският форум е бил централната част на древен Рим. В момента това е най-обширната зона с останки от миналото в града, освен ако не бъркам нещо.

Forum Romanum

Триумфалната арка на император Константин I. Намира се точно до Колизея.

Арка на Константин I

Колизеят - безспорно един от символите на Рим, който обаче малко ме натъжи, докато го разглеждах отвътре. Асоциирах го с един огромен изтерзан динозавър. Оказа се, че е много по-разрушен, отколкото изглежда на снимки. Трибуните липсват изцяло, на някои места човек трябва да разчита на въображението си, за да си представи как хората са се придвижвали и къде какво и как се е случвало. На всичкото отгоре, навсякъде има разни железа, а от едната страна на арената, е направено нещо като сцена.

Колизея

Колизея

Колизея

Колизея през нощта

Колизея през нощта

Градинката до Колизея, особено подходяща за мързелуване и мислене къде да се ходи после.

Градинка до Колизея

Piazza di Spagna и испанските стъпала. Днес стъпалата са най-известни с това, че там се правят модни ревюта. До тях води Via (улица) Condotti, на която пък са магазините на всички световноизвестни модни марки - Armani, Bvlgari, Christian Dior, Gucci, Dolce & Gabbana, Hugo Boss, Prada, Yves Saint Laurent и т.н. и т.н. На някои от витрините има и цени, от порядъка на 500 - 1500 евро. Кво му плащаш.

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna

Стъпалата отгоре. На заден план е Via Condotti.

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna

Piazza Navona

Piazza Navona

Ватикана. Има две неща, които задължително трябва да се видят в Рим - Колизеят и Ватикана. Като под "да се види Ватикана" се включват църквата Свети Петър и Ватиканските музеи. Тук се страхувам, че няма да ми достигне дар слово да опиша разкоша и красотата на всичко, което видях. Дори и снимките не помагат, творенията на хора като Микеланджело и Рафаело трябва да се видят на живо. Посещаването на Ватикана е свързано с чакане на обезсърчително и умопомрачително дълги опашки, които обаче се придвижват учудващо бързо, така че в Свети Петър се влиза с чакане от около половин час, а във Ватиканските музеи - за 20-ина минути. Организацията е много добра, винаги потокът от хора върви в една посока и не се връща откъдето е дошъл.

Площадът Свети Петър в неделя сутринта. Входът към църквата е долу вляво на снимката, опашката започва отгоре вдясно на площада. Долу вдясно са хората, които излизат от църквата.

площад Свети Петър

Градините във Ватикана, гледани от купола на църквата Свети Петър.

градините на Ватикана

градините на Ватикана

Самият папа Бенедикт XVI. Изнася реч всяка неделя в 12:00 ч, малко на късмет го нацелихме. По време на проповедта площад Свети Петър е пълен докрай.

папа Бенедикт XVI

Църквата Свети Петър. Нощните снимки не се получиха много добре, защото духаше вятър и ми клатеше статива.

църквата Свети Петър отвътре

църквата Свети Петър отвътре

църквата Свети Петър през нощта

църквата Свети Петър през нощта

Ватиканските музеи - дългата сграда, която заема по-голямата част от снимката. Долу вдясно е Систинската Капела, което е кулминацията при разглеждането на музеите - в нея се намира картината Страшния съд на Микеланджело, както и Сътворението на Адам.

музеите на Ватикана

Опашката за влизане във Ватиканските музеи. Не свършва в дъното на улицата, от кръстовището надясно има още толкова хора :)) Между другото, въпреки дългите опашки за Ватикана и Колизея, и много лесната възможност човек да се направи на ударен и да се предреди където му кефне, никой не го правеше. Входът на музеите прилича на летище, доста е широко, има няколко гишета за билети, 5-6 метал-детектора, ескалатори... След това вече всичко си идва на мястото и човек се пренася в епохата на Ренесанса.

вход към музеите на Ватикана

Коридор във Ватиканските музеи. По принцип вътре не съм снимал, защото е забранено (въпреки че всички снимаха), но тук не се сдържах.

музеите на Ватикана отвътре

Крепостта Castel di Sant Angelo. Тук така и не влязохме, но като прочетох какво има вътре, съжалявам, че не го направихме. Най-интересни щяха да са ми затворническите килии за мъчения.

крепост Castel Sant Angelo

Има още доста снимки, общо са към 900, но хайде стига толкова, че да не ви писне :)

Ако много ви е харесало, хващайте самолета на Wizz Air (60 евро двупосочно) и сте там. Пригответе си още: по 25-30 евро на вечер за хостел; 11 евро за Колизея; 4 евро за купола на Свети Петър; 13 евро за Ватиканските музеи (в неделя безплатно); 7 евро за Castel Sant Angelo; 11 евро за зоологическата градина; 3-5 евро за един сандвич; 3-4 евро за пица на парче.

Коментари

Можеш да следиш коментарите към този сайт и чрез RSS.

Веселин Петрунов gravatar

Веселин Петрунов  •  07 юни 2007, 09:04 ч

много добре - тъкмо си мислех как някога ще трябва да отида и колко ли точно пари ще излезе, и прочетох края :)

Ирена gravatar

Ирена  •  07 юни 2007, 10:10 ч

Отишъл си в Рим и си видял папата. И пак си утрепал магарето с нощните снимки. ;-)
Слагам още една точка на картата на местата, които трябва да посетя.

valkoto gravatar

valkoto  •  07 юни 2007, 22:47 ч

Ех Димо, човек не може да ти прави конкуренция на тебе. Подбрал си най-хубавите снимки и са страхотно свежи, контрастни и добре показват всичко. От теб общия план на преживяното, а от мен ще са детайлите (аз си падам по детайли).

Таня gravatar

Таня  •  07 юни 2007, 23:28 ч

снимките са страхоооооооооооооооооооооооооотни :)
Като събера парички за такава екскурзия, направо те вземам за екскурзовод из древния Рим :P

Жоро gravatar

Жоро  •  08 юни 2007, 15:05 ч

А някои, макар и да не сме ходили в Градините на Ватикана, сме много големи фенове на площад Навона! :)

Димо gravatar

Димо  •  09 юни 2007, 02:00 ч

@Веско

Да знаеш, че излизат и разни непредвидени разходи, така че трябва да си подготвен. Ние си изпуснахме самолета на връщане, та се ръснахме за нови билети :D

@Ирена

А другите места са? :)

@valkoto

Детайли, детайли, ама да беше дала линк поне :P http://vavalu.net/

@Таня

Дерзай, може да направим едно ходене с колите до Солун или Атина или Истанбул или и аз не знам :)

@Жоро

Знаем, знаем :) И не само на площад Навона, ами и на бисквити Навона ;))

Таня gravatar

Таня  •  10 юни 2007, 13:42 ч

Към списъка с близки дестинации прибави и Охрид :)
За съжаление обаче все възникнат пречки за планирането на разходка извън БГ

Michel gravatar

Michel  •  10 юни 2007, 13:49 ч

Благодаря за снимките и разказа! :-)

BTW, с какво снимаш, ако не е тайна? Някои нощни снимки особено ми харесаха... (а и си мисля че добре ще наесен да си намеря нещо по-сериозно за снимане в средния клас, та разглеждам вече с критично око;-)

Димо gravatar

Димо  •  10 юни 2007, 13:56 ч

С Canon PowerShot 710 IS.

Не бих го причислил към средния клас, тъй като е от компактните. Е, има ръчни настройки за бленда и скорост, това му е предимството пред другите сапунерки ;)

Иначе за критичното око, трябва да ти кажа, че и аз го проимах, не си харесвам голяма част от снимките, най-вече кадрирането.

Michel gravatar

Michel  •  10 юни 2007, 15:20 ч

Аз съм се загледал по Canon IS3/IS5... ама още не знам. Не ми се снима с цяла фотораница (обективи, принадлежности, филтри и т.н.), но ми се ще да постигна резултати, малко по-добри от компактните камери в ниския клас... затова съм се загледал по IS3 или IS5... но още не знам. А и парите са важни ;-)

На мен нощните снимки правени с 710 IS ми харесват:)

Adi gravatar

Adi  •  15 юни 2007, 18:54 ч

Много се радвам, че си бил в Рим. Надявам се и аз да отида скоро, защото явно е по-хубаво, отколкото съм си мислила:) На теб пожелавам следваща дестинация Испания, по възможност - южната част:)

Надя gravatar

Надя  •  19 юли 2007, 17:23 ч

Посещавам Рим много често и съм се разхождала доста пъти по показаните в сайта обекти. Снимките са изключително сполучливи (Колизеумът само не е уловен от най-атрактивната му точка)!! Наистина предизвикват силно желание да видиш "Вечния град". Моята сериозна препоръка е коментариите да се напишат на културен език, с по-точни факти, за да не се получава смайващото съчетание между перфектна фотография и наивни вестникарски текстчета, с нищо неподхождащи на величието на Рим.
Мога да помогна с уточнения:
1.Музеите на Ватикана не работят никога в неделя- вижте сайта на италиански. Безплатните дни са само един в месеца, а през септември - два.
2.В текста се споменава, че " в музеите на Ватикана могат да се видят творенията на ХОРА като Микеланджело и Рафаело".
Това не са хора, а Гении и фактът става ясен на всеки, който се е докоснал до техните творби.
3.Следващият път когато авторът на снимките посети Рим - непременно да влезе в крепостта Сант Анжело! Гарантирам му, че ще изпита най-голямото удоволствие на фотографа - панорамата от най-горната тераса "спира дъха" и е в радиус 360 градуса. Статуята на Ангела е много интересна отблизо.

Пожелавам на автора на снимките още много пътувания и още хиляди фотографски успехи!

пав gravatar

пав  •  28 юли 2007, 08:45 ч

Невероятни снимки!!! Изкефих се и си припомних разходките из Рим.

сем.Боцановски gravatar

сем.Боцановски  •  04 септември 2007, 22:03 ч

Преди около две седмици се върнахме от Рим!Нямаме думи да изразим емоцийте и преживяванията си!Уникален град!Да, това е Вечният град!За една седмица обиколихме абсолютно всяка забележителност, посочена в картите, които дават в хотелите.Съчетанието на различните периоди от историята е невероятно!Препоръчваме на всеки да отиде в Рим!

plami gravatar

plami  •  28 януари 2008, 23:09 ч

skoro zaminavam za rim i ve4e nqmam tarpenie, o6te pove4e podtiknata ot snimkite i vpe4atleniqta tuka. :D:D:D NAdqvam se me4tanata distinaciq da se prevarne v sbadnata me4ta...

konbobiadeli gravatar

konbobiadeli  •  29 януари 2008, 22:31 ч

Благодаря за изчерпателната информация! Снимките според мен са страхотни:) Ние заминаваме на 06.02 и като се върна очаквайте нашите впечатления:))))

KRUM gravatar

KRUM  •  12 февруари 2008, 12:31 ч

lipsvat o6te luna perka.zodiaka .rimskata stena aioaaaa da gleda6 . ma ne si mislete 4e e tolkova 4isto e ne ekato v bg

mila gravatar

mila  •  09 март 2008, 19:36 ч

snimkite sa super!!!!!!!!!!na men stra6no mnogo mi haresa tam.neveroqtno e :)

VELA gravatar

VELA  •  12 март 2008, 18:40 ч

Я КАЖЕТЕ ЛЕСНО ЛИ СЕ ПРИДВИЖВАХТЕ ИЗ ГРАДА И ОПРАВИХТЕ ЛИ СЕ С МЕТРОТО
ДАЙТЕ АДРЕСА НА ХОСТЕЛ, БЛИЗО ДО ЛЕТИЩЕ ФИУМИЧИНО.
БЛАГОДАРЯ

Димо gravatar

Димо  •  12 март 2008, 19:04 ч

@Вела

Из града се придвижвахме лесно, тъй като бяхме в центъра и основно сме ходили пеша :) С метрото човек се оправя лесно - има автомати за билети, които приемат и банкноти, и монети, и връщат ресто. Имат и меню на английски.

За хостел до летището - не знам, но можеш да видиш тук:

http://www.hostelworld.com/

Не знам за какво ти е хостел до това летището, но нали знаеш, че то е доста далеч от Рим :)

VELA gravatar

VELA  •  14 март 2008, 10:30 ч

Благодаря за информацията!
Всъщност причината, поради която ще ходя в Рим е панаирно изложение. А сградата се намира на 5 мин. път от летище Фиумичино. Надявам се, че ще се справя и с метрото, защото да идеш до Рим, а да не видиш Папата...

л gravatar

л  •  16 март 2008, 12:23 ч

бива

desi gravatar

desi  •  21 март 2008, 12:21 ч

az sled 10 dena zaminavam za rim.i iskam da blagodaria za snimkite 6te znam koe zadaljitelno triabva da vidia

VELA gravatar

VELA  •  05 април 2008, 17:54 ч

А я ме светнете как горе-долу са таксите на такситата в града. Нашият самолет ще кацне на летище Фиумичино /това май е Леонардо да Винчи л-ще?/ към 7.00 сутринта и не знам как ще се домъкнем оттам до хотела.
Предварително благодаря.

Димо gravatar

Димо  •  05 април 2008, 18:19 ч

Таксита не съм ползвал, предполагам, че не са хич евтини. От това летище до града има влак, който те стоварва в центъра (гара Термини) и струва нещо от сорта на 10-15 евро, не помня вече. Летище Фиумичино и Леонардо да Винчи е едно и също, да.

Geri gravatar

Geri  •  28 май 2008, 14:30 ч

Такситата са с фиксирана цена 40 евро без значение от компанията, сутрин толкова рано няма автобуси до летището освен този от 3.45 така че таксито е най-добрата алтернатива. Влакчето е 11 евро и тръгва в 5.50 на летището е в 6.25 :) Успех

ani gravatar

ani  •  10 юни 2008, 14:30 ч

az sam viubena v rim i mn iskam da otida tam a tezi snimki me prenasqt tam mn sa qki cenite sa adski skapi no si zaslojava

ani gravatar

ani  •  10 юни 2008, 14:33 ч

vie deto zaminavate slo4aino da tarsite komtaniq namen mn mi se iska da otida stra6no mnogo!!!:)

ani gravatar

ani  •  10 юни 2008, 21:47 ч

неми харесва коментара за колизеума та тои е там милиарди години ти какжо искаш

Григи gravatar

Григи  •  11 юни 2008, 00:59 ч

ne6toto koeto nai-mnogo mi haresa v Rim,be6e kato se ka4i6 na edin ot hulmote, ne gopomna ve4e kak se kazva6e, ima6e edna star manastir s masivna durvena vrata i kato pogledne6 prez klu4alkata na tazi vrata vijda6 edna mnogo karasiva gradina osvetena ot lunata i dunoto na tazi gradina se vijda kupola na San Pietro, prosto prekrasno nikoga nqma da go zabravq!!!

мегито gravatar

мегито  •  15 юни 2008, 15:20 ч

Всичко свързано с рим ми харесва.Изцяло градът е толкова живописен.Иска ми се някой ден да отскоча там не само духом,но и тялом и си го пожелавам.В италия има какво да се види

VELLA gravatar

VELLA  •  17 юни 2008, 10:56 ч

Току-що се връщам от Рим и съм очарована. Влизам пак в този сайт за сравнение на впечатленията ми със снимките на Димо. Много са добри!
Аз пък се придвижвах за 1 евро в едната посока и пак за толкова обратно. Като билетчето ти важи за метрото и влакчето в съответната посока. Иначе рзгледах Рим "на колела" от втория етаж на автобуса OPEN TOUR. За 18 Евра можеш да обиколиш целия град, да слизаш където искаш и после да хванеш другия автобус. Билетът важи за 24ч.

Esk gravatar

Esk  •  17 юни 2008, 22:59 ч

Доколкото знам, влакчетата до летището не струват 1 евро, каквато е цената за останалите маршрути. И освен това, ако си купиш еднодневна или седмична карта за градския транспорт (включва метро, бусове и май и за влаковете в някои посоки), тя също не дава право да се пътува с влака до и от летището.
Тук са видовете и цените на билетите:
http://www.rometoolkit.com/transport/rome_bus.htm

А, освен това, можете да си купите RomaPass карта, която дава право на 3 дни пътуване по градския транспорт и безплатно посещения на два музея.
http://www.romapass.it/english/index.html

римлянка /скоро/ gravatar

римлянка /скоро/  •  26 юни 2008, 14:08 ч

Споменал си зоологическата градина, заслужава ли си? През август пътуваме /в големите жеги, ама карай .../ и събирам инфо за всичко :)

Julio gravatar

Julio  •  26 юни 2008, 16:09 ч

на 19,07.08 отиваме с мойта жена на екскурзия в италия, викам й давай да ходиме, че не се знае какво ще стане, ще посетим Венеция, СанМарино, Рим, Пиза, Флоренция и др. по малки градчета, само се опасявам, че като се върна ще изпадна в депресия, породена от факта че живея в най селската държава пълна с простаци и идиоти - България

Димо gravatar

Димо  •  26 юни 2008, 16:16 ч

@Римлянка

Зоологическата градина в Рим е супер, нищо общо с българската мизерия и подигравка с животните. Първо, много по-добре се грижат за животните, клетките са по-големи и интересни, освен това се чувстваш много по-близо до самите обитатели (примерно при езерните птици може да се влиза, също и в джунглата при крокодилите :) )

@Julio - от Рим няма много да се депресираш, например в центъра на града улиците са тесни, пълно е с хора, по най-оживените места има джебчии и т.н. Обаче в никакъв случай не ходи в Лондон и въобще Англия - там вече много ще се депресираш, никога няма да ги достигнем :)))

римлянка gravatar

римлянка  •  27 юни 2008, 10:31 ч

Бързо си отговорил, благодаря ти! Надявам се, не бъркам и говорим за Bioparco, нали? http://www.bioparco.it/forma//bioparco_eng/bioparco_eng_ID914.php

Димо gravatar

Димо  •  27 юни 2008, 11:40 ч

Да, точно за него :)

Люси gravatar

Люси  •  11 юли 2008, 17:24 ч

Бях там и пак ще отида.Рим е вечен и велик.Фонтаните са невероятни. А нощният Рим -симфония от красота и светлини и сенки.Невероятно е!

Симо gravatar

Симо  •  12 юли 2008, 01:26 ч

През м. май имах удоволствието да посетя Рим и прживяванията ми там ще останат в съзнанието завинаги.Прекрасно, изумително и много уморително за тридневния престой.При първа възможност ще го посетя отново. Тръпката ще бъде още по-голяма. Знам го от повторните посещения в Верона и Венеция

Симо gravatar

Симо  •  12 юли 2008, 01:29 ч

И снимките са много,много добри.

таня gravatar

таня  •  14 юли 2008, 16:10 ч

Рим е невероятен. Върнах се от там преди два дни .
Цените са малко актуализирани от тези които се споменават по горе, но все пак е минала година от тогава. Да разгледаш Рим отгоре - отгоре са нужни поне 10 дни .Бях там за 6 и мисле че видях само половината от красотата му.
P.S. не си топете крачката във фонтаните - арестуват за това /личен опит/ :)

Lorette gravatar

Lorette  •  16 юли 2008, 09:25 ч

Много благодаря за ценната информация и невероятните снимки, които видях. Ще са ми от полза.

деница gravatar

деница  •  17 юли 2008, 21:46 ч

димо от коментарите гледам 4е наи добре знае6 за Рим,бих искала да те попитам доста не6та,за6тото мисля да заминавам за там,но немога да влизам редовно тук,затова моляте даи ми е-маила си там да ти пи6а:) благодаря преджарително

петя gravatar

петя  •  17 юли 2008, 21:49 ч

някои би ли ми казал за някои по-евтин и хубав хотел в Рим???

Icko gravatar

Icko  •  22 юли 2008, 13:52 ч

Не знам как го правиш, но всеки път, като прочитам някоя подобна тема и разглеждам снимките, ми се приисква да отида :)
Чакам(е) с нетърпение още подобни темички!

мария gravatar

мария  •  24 юли 2008, 17:45 ч

снимките са невероятни, мислено се върнах в Рим.Посетих Италия през април. По испанските стълби бяха наредени много саксии с цъфнали цветя и гледката е невероятна , за Ватикана какво ,думите са безсилни да опиша всички шедьоври които видях, Треви,Навона. Още като се върнах дадох пред себе си заявка да отида пак.

AXL gravatar

AXL  •  24 юли 2008, 18:09 ч

Да, Рим е страхотен, препоръчвам горещо на всички, които все още не са имали възможността да отидат, да го посетят скоро:) Ще ви запушат римските сандалки от ходене, но си заслужава, там всеки камък е история:)

Maria-Chiara gravatar

Maria-Chiara  •  18 август 2008, 11:48 ч

Браво, пич! Страшно се забавлявах докато ти четох коментарите! А снимките са страхотни! Супер е станало и че си улучил Папата. Веднага си набелязвам местата и ще вървя по твоите стъпки другия месец, когато отидем до Рома. Самос е надявам, че 4 дни ще ни стигнат - един Ватикана смятам, че ще е достатъчно и 3 Рим, как мислиш?!

Таня gravatar

Таня  •  27 август 2008, 15:02 ч

Забележителен град!
История, архитектура, невероятни хора...
Едно неповторимо изживяване-копнеж да се върнеш отново там!

ТИТО gravatar

ТИТО  •  30 август 2008, 16:13 ч

РИМ-МУЗЕЙ НА ОТКРИТО.ТАМ МОЖЕШ ДА ПИЕШ ВИНО ИЛИ КАФЕ( СПОРЕД ЖЕЛАНИЕТО) НАСРЕД ВЕЧНОСТАЛ. БИЛ СЪМ ТАМ 3 ПЪТИ ПО 10 ДНИ И ВИНАГИ ИМА НЕЩО НОВО , ИНТЕРЕСНО И ЗНАЧИМО. ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ РИМ -НАИТИНА.ВИЖТЕ ВИЛИТЕ В ТИВОЛИ, ВИА АПИЯ АНТИКА,АНТИЧНОТО ПРИСТАНИЩЕ ОСТИЯ ,КАТАКОМБИТЕ .

ЙОАННА gravatar

ЙОАННА  •  15 септември 2008, 15:59 ч

Рим!Колко красиво е всичко така на снимка ,а да го видиш на живо сигурно е още по невероятно.След наколко месеца ще имам възможноста да отида там да уча за период от 3-ри месеца.Дано наистина си заслужава!

Огняна gravatar

Огняна  •  24 септември 2008, 10:29 ч

През октомври ще ходим в Рим. Отсега започвам да се готвя и да мисля за прекрасното изживяване, което ми предстои. С тези мисли се разсейвам от неприятната действителност наоколо. Благодаря на Димо за всичко, което е споделил. Снимките са прекрасни и вдъхновяващи, и всяка информация е добре дошла.

Люси gravatar

Люси  •  28 септември 2008, 12:17 ч

На 17.10.2008 заминавам,това е мечтата ми и сега ще я сбъдна. Снимките са страхотни. Много се вълнувам, знам че още преди да съм заминала и да се върнала от там, ще искам да се върна там отново.Рим е мястото на което искам да се връщам отново и отново.Когато се върна, отново ще вляза в този сайт за да споделя впечетленията си, но съм сигурна че наистина всички пътища водят към РИМ.

simple_girl gravatar

simple_girl  •  02 октомври 2008, 10:59 ч

snimkite sa mn hubawi na men mn mi haresaha i izob6to prekrasno e si4ko BR

MKD gravatar

MKD  •  02 октомври 2008, 21:56 ч

Уха ,октомври отиваме в Рим и снимките и коментарите ще ми помогнат доста,вече нямам търпение. Снимките са страхотни

Люси gravatar

Люси  •  25 октомври 2008, 13:41 ч

Наистина Рим е история! Всички пътища ще ме връщат във вечния град!!!!!!

деяна gravatar

деяна  •  26 октомври 2008, 15:16 ч

Много е хубаво.Как ми се иска и аз да отида.Но и това ще се случи.Много хубави снимки.Подбралисте най хубавите места.Чудесна работа.

или gravatar

или  •  27 октомври 2008, 11:36 ч

Снимките са страхотни и ме върнаха в лятото на 2006, когато за първи път посетих Рим. Град, в който с удоволствие бих се връщала много пъти. Усещането е страхотно и наистина трябва да се види и почувства атмосферата на древния и съвременен Рим, вечния Рим!

Муси gravatar

Муси  •  29 октомври 2008, 09:10 ч

В Рим е просто невероятно, аз ходих там февруари месец 2008 г. с WIZZAIR, посетих всички тези места и сега където и да отида , нищо не може да се сравни с Рим, всичко ми се вижда някак си сиво мрачно и просто на фона на това, което видях там. Определено си заслужава да се види...уникално е....

Люси gravatar

Люси  •  07 ноември 2008, 15:14 ч

Пожелавам на всички нови българи, родени преди не повече от 30 години да видят всичко прекрасно на този свят и да придобият усещането, че България е изключително красива страна,а не ".....селска държава, пълна спростаци и идиоти...", както засега може би е прав Julio (виж коментара от 26 юни 2008 г.)

Димо gravatar

Димо  •  07 ноември 2008, 15:42 ч

@Люси

Като отидох в Рим, не се депресирах, че България е селска държава, пълна с простаци и т.н., но го направих, като наскоро отидох в Загреб. Не само, че се депресирах, ами направо се вбесих. Ето защо:

http://www.new.facebook.com/album.php?aid=42228&l=66856&id=605826167

Снимките на първия ред са от Загреб. Мога да те уверя, че е толкова чисто и красиво в целия град, не само в центъра :)

Нона gravatar

Нона  •  13 ноември 2008, 21:25 ч

Снимките са невероятни!
Живот и здраве, моята среща с Рим ще е в края на юни.
Ще отида, но папата няма да го видя, само Металика отново :) Може би трябваше да отида в неделя, но нищо.
Още отсега съм почнала потготовката и има нещо, за което искам да попитам, ако някой е наясно. Тъй като полетът на Wizz air, разбира се, е много ранен ( 7:30 ), има автобус в 3:45, но ми се струва много рано. След това прочетох, че първия влак FM1 е в 5:05, но не спира а Термини, а спира например на гара Ostiense. Пътувал ли е някой с него и дали може да се разчита?

Emo gravatar

Emo  •  15 ноември 2008, 09:59 ч

Jiveia veche dve godini v Italia , no o6te ne sam vidial Rim.Eto veche sled dalgo cakane nai posle uspiah da spestia malko pari i da nameria svobodno vreme , za da otida.Vece znaia niakoi ot goliamite zabelejitelnosti , no dopalnitelna informacia , nikoga ne e izlishna.
Tova e dobar said s dobri kokmentari i dobro foto.

Вили gravatar

Вили  •  16 ноември 2008, 17:37 ч

Приятен сайт и разкошни снимки! Поздравления! Бях в Рим на 1 и 2 април 2008г. Почуствах че, не мога да възприемам повече впечатления. Толкова красота, създадена от гениите на Италия, спонсорирана и подържана от италианските родолюбци!

liuba gravatar

liuba  •  19 ноември 2008, 19:48 ч

U4a istiriq v nov balgarski universitet.Sluaino popadnah na simkite-vazhitena sam!Pozdravi na fotografa.

Dob gravatar

Dob  •  22 ноември 2008, 12:23 ч

Здравейте! След като прегледах снимките тук.....на 22.12.2008г. заминавам за Рим, Флоренция и Венеция за екскурзия....ама въобще не се замислям! 400евра, 8 дни....чакам с нетърпение да се кача на автобуса...., ако някой се чуди какво ще прави по коледните празници му предлагам да се присъедини кам мен!

Мария gravatar

Мария  •  10 декември 2008, 19:18 ч

Аз съм била в Рим. Градът е наистина уникален! Когато бях там посетих: Ватикана,Форума, Колизеума, Пиаца Навона,Пиаца Испаня и Пантеона. Тези снимки са много хубави,защото показват самата красота и цялата уникалност на града.
Когато бях в Рим отидох на Time Elevatora. Показваха филм за динозаврите със специаални ефекти. Той продължи 15 минути,а после даваха филм за Микеланджело,който е проектирал Фонтана Треви и фонтана на Пиаца Навона.
Рим е красив град!

toni gravatar

toni  •  13 декември 2008, 03:05 ч

страхотни снимки,бяхме в Рим миналата Нова година 2008-за 7 дни ,на всички тези места мислено се връщам,най-добре е да види града без организирани екскурзии ,за да се слееш с римляните.

mary gravatar

mary  •  14 декември 2008, 19:19 ч

Straxotni snimki naistina.Ot edin mesec podgotvqme pytuvaneto si s moq priqtel
kato nabirame informaciq za Rim.Vsi4ko tova koeto pro4etox v saita 6te ni e ot polza.Zaminavame na 30dek.2008 za 5 dni.Pritesnqvax se za muzeite dali 6te rabotqt v dnite okolo nova godina?Ako nqkoi moje da ni posyvetva.

MONI gravatar

MONI  •  27 декември 2008, 01:47 ч

SUPER E XODILA SAM TO4NO NA TEZI MESTA

lqlq gravatar

lqlq  •  08 януари 2009, 22:12 ч

Az su6to sum hodila v rim i to predi 2-3 semici... i imaa da se dopulvat mn ne6taa...dori i kum tezi snimki ...!1 i iskam da kaja 4e tova e razko6,i ne sum vijdala po krasivo ne6to ot Italia . Nai ve4e Vatikana ... tova me razplaka.

Антоанета gravatar

Антоанета  •  09 януари 2009, 00:08 ч

Поздравления за великолепните фотографии!Наистина представят магията на РИМ!Бяхме там преди 11 год. за месец, през който обикалях от сутрин до вечер.В този град се влюбваш завинаги.РИМ е пленителен,магичен,вечен...През последните 11 год. не спрях да мечтая да се върна в него, да го усетя отново.Пожелавам на всички да имат щастието да се докоснат до красивата му магия и чар!
В коментара на Мария от 10.12.2008 има груби грешки-Микеланджело няма нищо общо с Фонтана Ди Треви.Този уникален фонтан е проектиран от арх.Салви след около 150 год.след смъртта на Микеланджело.Също така великия Микеланджело няма нищо общо с фонтаните на Пица Навона.Негова е Пиета, която той сътворява 23 годишен-скулптурната композиция е изработена от бял мрамор и е единствената му творба, на която той написва името си.Пиета се съхранява в Сан Пиетро.
Може още много да се разказва за богатото културно наследство на Рим.
Късмет на всички, които искат да го видят!Гарантирам, че ще се влюбят в него завинаги !

Наталия gravatar

Наталия  •  10 януари 2009, 20:07 ч

Здравейте!Била съм в Италия 2 пъти.Посетила съм Венеция,Падуа,Пиза и Флоренция,но така и не стигнах до Вечния град.Това е моята мечта,която се надявам да осъществя някой ден!Прочетох всички коментари,впечатлена съм от коментарите на хората били вече там!Но специално искам да благодаря на Димо за информацията и чудесните снимки!Много ти благодаря,Димо,успя да ме развълнуваш и да подсилиш желанието ми да пътувам до Рим.
Успех на всички!Светът е малък,но много красив!

alecsandar gravatar

alecsandar  •  11 януари 2009, 13:26 ч

Димо къде е това летище wizz air

Дана gravatar

Дана  •  11 януари 2009, 17:31 ч

Здравейте! До Александър: wizz air не е летище, а авиокомпания, която изпълнява полети от София до Рим на много ниски цени. Страницата им е на български. Аз ще пътувам с тях следващия месец до Рим и обратно за 80 лв. /40 евро/ всичко :)

mary gravatar

mary  •  13 януари 2009, 19:35 ч

Eto ,4e ve4e i az moga da se poxvalq sys Rim.Naskoro se vyrnax i pak pregledax snimkite v saita koito me vyrnaxa na tezi prekrasni,nezabravimi mesta.Sy6to posetixme i Florencia ot koqto ne ostanax razo4arovana.Samo deto mi se stori ,4e e dosta skypi4ko za edno kapu4ino i topyl 6okolad platixme 12Epo4ti navsqkyde pla6ta6 edno 6i6ence voda 2E.Moje da posetite izvestnoto kafe EL Greko kydeto moje da piete po edno espreso ot krak samo za 0.80centa.Ako re6ite da sednete tam oba4e za sy6tite kafeta 6te platite 10E.Kafeto se namira na Via condoti v blizost do ispanskite stylbi.Oba4e na sladoleda nqmat ravni straxoten e koito i nee mnogo skyp za 2/3E si zaslujava.Ot 3 qanuari imat namaleniq po magazinite.Pojelavam na vsi4ki da posetqt Rim.

Selia gravatar

Selia  •  14 януари 2009, 13:32 ч

Поздравления!Снимките наистина са чудесни!
Ние бяхме в Рим в края на декември и там отпразнувахме посрещането на новата година.Рим е невероятен и усещането,потапяйки се в неговата атмосфера е неописуемо.Посетихме всички тези места,а и още някой по време на престоя си там.За Ватиканските музеи и галерия Боргезе имахме предварително резервирени часове.Мога само да кажа,че всичко е толкова впечатляващо,че с думи е трудно да се опише!Човек трябва просто да се докосне до тази красота.
По отношение на придвижването в града,нямахме никакви проблеми.В хотела ни дадоха карта,с която е много лесно да се ориентираш.На нея са обозначени всички станциите на метрото,а също така и на влаковите линии,които свързват метрото с други по-отдалечени райони на града.Нашият хотел/изключително стилен и удобен/беше разположен в един от новите квартали на Рим,но ни отнемаше не повече от 20 минути за да се придвижим до центъра.На картата със стилизирани рисунки са обозначени и всички забележителности.Много е лесно с нея!
Пожелавам на всички,които тепърва ще посетят вечния град страхотно прекарване там!:)

Галя gravatar

Галя  •  16 януари 2009, 10:36 ч

Страхотни снимки!!! Предстои ми пътуване до Рим, което организирам сама. Моля ви да ме насочите към някой приличен хотел за 2-3 нощувки на по-нормални цени. Не съм ходила и нямам представа къде да отседнем с приятеля ми.

Ели gravatar

Ели  •  28 януари 2009, 01:25 ч

Аз също съм била в Рим и съм посетила местата от снимките, но при първа възможност бих се върнала там, влюбих се в този град, невероятен е. Всеки трябва да отиде там поне веднъж задължително!!

nina gravatar

nina  •  01 март 2009, 16:22 ч

През есента на 2007 год посетих Рим.Бях подготвена че ще видя страхотни неща,но очакванията ми бяха нищо с това което видях.Очарована съм от всичко което видях.Ние обичаме Рим защо,защото може и ние да сме римляни!От 61 год от н.е. до 476 год тук е била
създадена римска провинция Източна Румелия -Анатолики Румелия или още "ТРАКИЯ РОМАНА",та нищо чудно може и да сме част от това котило.Тук кой ли не е бил,затова обичаме света ние българите,ние сме космополити!След това тук е и Византия и т.н. да не говорим за Османската империя!Все империи са ни владели,за последната особенно не мога да си обясня как е станало? Хубаво е да се връщаш там където ти е харесало.Очаквам пак да ми се отдаде такава възможност.Дано! Хвърлих монети във фонтана "Треви"!

Anton gravatar

Anton  •  10 март 2009, 15:40 ч

Ватиканските музеи до колкото разбах НЕ са отворени в неделя за посещения- с изклучения на последната неделя на всеки месец и струва 14 евро :/

Albena gravatar

Albena  •  21 март 2009, 20:50 ч

Moje li njakoi da me osvedomi za cenite po barovete i restorantite?Predvaritelno blagodarja.

Алекс gravatar

Алекс  •  30 април 2009, 21:04 ч

Да,аз мога щото вчера се прибрах от Рим.Питиетата в Рим са по скъпи от храната а храната е скъпа:))Какво имам в предвид.В зависимост от това къде си поръчваш кафето е от 3 до 16 евро.В метрото е евро и нещо от машина.Алкохолните коктейли започват от 8 евро.водата минералната е 2 евро.Разкошна паста 8,50евро плюс 1,5 евро сервиз и коктейл 8 евро - тва е.Сандвичи по 3-5 евро.

ники gravatar

ники  •  02 май 2009, 00:28 ч

Здравейте на всички,аз утре заминавам за Рим с моето семейство,и сега прочетох всичките коментари и разгледах галериите със снимки от Рим.Аз по принцип нямаше да ходя и не съм настроен за екскурзията,но няма начин да се откажа,вече всичко е платено,билети,наем и т.н.Ами благодаря за инфото и се надявам като се върна да разказвам.

диана gravatar

диана  •  05 май 2009, 21:35 ч

наистина забележителни фотографии. много ми харесаха и ми възкресиха страхотните спомени от рим от миналия месец. благодаря ти, че си имал търпението да ги качиш в нета и да ги споделиш. и не се връзвай на мнения, които омаловажават труда, таланта или ентусиазма ти.
с поздрав една италианска възпитаничка
диана

Magy gravatar

Magy  •  18 май 2009, 16:53 ч

Zdraveite, nqkoi bi li kazal dali e polzval Roma pass i ima li smisul da se kupuva?

светослав gravatar

светослав  •  19 май 2009, 10:21 ч

браво,направо ти завиждам.прекрасно,и повече снимки да беше качил нямаше да ти се сърдим

Ваня gravatar

Ваня  •  19 май 2009, 21:18 ч

Планирам 7 дневна екскурзия до там през юли. Виждам, че много от писалите са посетили Рим. Може ли някой да ме ориентира за избор на хотел на цена около 60 евро и да даде съвети като за хора, който уреждат сами екскурзията си и отиват там за първи път

орлеана gravatar

орлеана  •  29 май 2009, 13:04 ч

Снимките са страхотни. Надявам се да имам възможността и аз да видя Вечния град!

spqr gravatar

spqr  •  02 юни 2009, 16:00 ч

Много се кефя на темата. Бил съм доста пъти в Рим и мога да ви кажа, че колкото повече задълбавате и навлизате в културата и историята на това единствено и уникално място в света, толкова повече разбирате, 4е не знаете за него. Относно запитването за Roma Pass-има смисъл и ви препоръчвам да си я закупите. Избягвате опашки, а и си спестявате пари.

Giorgia gravatar

Giorgia  •  02 юни 2009, 23:34 ч

Roma-citta aperta
Рим е най-страхотният град, всеки може да открие кътче за себе си във Вечния град. Религия, аристократичност, история, античност, барок, мода, храна, Микеланджело, Сикстинската капела, фонтан ди Треви, Капитолия, Караваджо, Бернини, Орденът на Малтийския кръст, капучино, коноло, тирамису, кафе Ел Греко, виа Апиа Антика, Сан Клементе с гроба на Кирил, Кво Вадис, Стадио Олимпико, Свети Петър, Тибър, Нощен Рим, галерия Боргезе, Пантеона, сладолед на пиаца Навона, термите на Каракала, Палатин, Моника Белучи, Федерико Фелини, улица Маргута, Асен Пейков и статуята на Леонардо на Фиумичино и по- важното ларго Асен Пейков срещу Колизеума, паметникът на капитан Петко Войвода на хълма Джаниколо, кръчмите в Трастевере, четвъртата по големина пирамида в света и поглед от Портокаловата градина на хълма Авентин и Ромул и Рем и Лучано Павороти и ..............

Вили gravatar

Вили  •  27 юни 2009, 21:46 ч

Рим ... това е едно от местата,където си заслужава чожек да отиде преди да умре.Наистина няма точни думи с които да се опише красотата на този град.Аз имах късмета да посетя този град..цега се приготвям отново да го направя и сам много щастлива от факта.Пожелавам на всеки да има тази възможност!!

пламенка gravatar

пламенка  •  09 юли 2009, 21:40 ч

Виждала сам Рим няколко пъти и ви уверявам че е страхотен но и никъде не видях piazza Venezzia едно също красиво място но да ви кажа че и Napoli е страхотен през юни пък ако решите може да отидете в Castaluccio провинция на Перуджа там можете да гледате фиоритурата Италия е една страхотна страна заслужава си да я посетиш не съм ходила във Венеция и Пиза но следващият път мисля да ги посетя

ВЕСА gravatar

ВЕСА  •  03 септември 2009, 00:40 ч

ЖАЛ МИ Е НЕЩАСТНИЯ ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН !!!!
НЕЩАСТНИЦИ СА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ!!!

дани gravatar

дани  •  21 септември 2009, 03:41 ч

Живях в Париж - невероятен е - изумително красив, пищен и смазващ. Живея в Мадрид - нервен, но гостоприемен. Предстои ми да посетя Рим - какво да очаквам? Имам предвид като усещане, на архитектура и музеи съм се наситила.

Венци gravatar

Венци  •  11 октомври 2009, 10:28 ч

Беше ми много интересно браво на създателя на сайта !И аз възнамерявам след няколко месеца .Та имам въпроси -за пътя е ясно- уиз еър. Като че ли нощувките са най скъпото перо.Може ли да се намери евтина стая за двама/само / без луксове , само за преспиване иначе ще разглеждаме .И второ ако да речем се отиде през март , не ли студено ? Предварително благодаря на някого за инфото.

Ангел gravatar

Ангел  •  07 ноември 2009, 14:46 ч

Тепърва ми предстои да видя Вечният град

Румяна gravatar

Румяна  •  10 ноември 2009, 17:04 ч

Снимките са страхотни.Аз бях там през Октомври за 5дни и съм очарована от града - наистина там всеки камък е история.Страшно съм впечатлена от църквите: Базиликата Св.Петър е невероятна,с криптата и папските гробници,много е величествено.На мен ми хареса и Санта Мария Маджоре, както и Санта Мария дели Анжели, в която имахме щастието да присъстваме на концерт на орган.Фонтаните в Рим също си струва да бъдат видяни и разбире се Ди Треви.Почти на всеки площад в града има египетски обелиск, като най-стария е от 15 в.пр.хр.
Това, което никога няма да забравя е посещението на Ватиканските музеи и то нощем.Направихме си резервация on-line.Цената на билета за възрастни е 14евро, а за деца - 8.Входа за Ватиканските музеи е свободен всяка последна неделя от месеца.Разгледахме Египетския музей-имаше и мумия на 3500г., Етруския музей,Залата с картите,Стаите на Рафаело и разбира се - Сикстинската капела.
Що се отнася до транспорта:цената на експресния влак от летище "Да Винчи" до централна гара "Термини" е 12евро на човек /за деца до 12години е безплатно/.Билетчето за градси транспорт е 1 евро като важи за 2 пътувания с автобус в рамките на 75 минути или за 1 пътуване с метро.Ние нощувахме в хостел за 4 човека в стая по 20евро на човек на вечер,като стаята беше със собствена баня, обзаведен кухненски бокс и тераса и включена закуска.
Надявам се информацията да е полезна за всички, на който им предстои да видят Вечния град.Пожелавам им го от сърце, а що се отнася до мен - аз още от сега съм сигурна, че ще се върна там и то съвсем скоро за да разгледам музеите, за които не ми остана време - Галерия Боргезе и Капитолия.

kiki riki gravatar

kiki riki  •  11 ноември 2009, 15:55 ч

Hubavi snimki na mene mi predstoi da hodq v Italiq i se nadqvam da prekaram tam 4udsno.Shte posetq piazza Venezzia,Napoli i Castaluccio.Tam shte stoq 3 sedmici,taka 4e shte mi bude super.Nqkoi ot vas shte hodi li iskam da znam.PISHETE!!!

happy gravatar

happy  •  18 ноември 2009, 01:10 ч

dam s dve priqtelki 6te hodim na 7,8 i 9 dekemvri :)

даниела gravatar

даниела  •  13 януари 2010, 16:04 ч

Здравейте, ние ще ходим сега Март месец, взехме си билети, но моля за помощ от хора които са ходили за хостелите.
Къде се намират самите забележителности, в коя част на града, за да се ориентирам и за хостелите - гледам картата и съм като сляпа, нищо не разбирам - та поне да не се наложи да пътуваме по 2-3 часа до колозеума и тн..
Ако имате опит от някои хостели моля кажете.

Петя gravatar

Петя  •  13 януари 2010, 19:58 ч

Ние заминаване след месец за Рим, но още не знаем къде ще нощуваме, някой може ли да препоръча изпитан хостел?! Много ще съм благодарна :)

алексндър gravatar

алексндър  •  15 януари 2010, 21:47 ч

Много хубав материал. Браво на автора. Имам едно запитване. Тъй като следващия месец ми предстои ходене до Рим, знаете ли как се нарича местността или как се стига до паметника на петко Войвода?
Благодаря!

Димо gravatar

Димо  •  16 януари 2010, 11:46 ч

Александър - паметникът е тук:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gianicolo

:)

Даниела gravatar

Даниела  •  17 януари 2010, 17:06 ч

Поздравления за Димо! Страхотен си! Защо въпреки многото питания за евтини хостели, никой не казва нищо по въпроса, а се коментира само за транспорта?
На мен също ми предстои пътуване и бих искала да ме посъветвате за нещо съвсем евтино! Благодаря!

Krasimir gravatar

Krasimir  •  22 януари 2010, 22:28 ч

Даниела
Защо не опиташ с апартаменти под наем. Със семейството ще ходим в Рим през май. Има апартаменти за 80-100 евро и при 4 човека излиза по 25 евро. Важното е апартамента да е близо до станция на метрото!!!
В Гугала има много сайтове за хостели в Рим. Ако зададеш въпроса на български излизат преведени сайтове. ("хостели в рим" = 302 000 сайта)
Приятно прекарване в Рим.

Валя gravatar

Валя  •  09 февруари 2010, 17:57 ч

Относно хотелите в Рим. Аз резервирах такъв от самия сайт на Wizzair. Там има посочени цени на хотелите. Съветвам ви да проверявате преди резервация информацията за този хотел в Trip Advisor. Там има коментари от туристи от цял свят относно условията и обслужването, които избрания хотел предлага. Има и докта критични оценки.

ino gravatar

ino  •  18 февруари 2010, 17:43 ч

i az sum hodil v rim na tezi vsi4kite mesta

соня gravatar

соня  •  08 април 2010, 08:10 ч

браво!

Мони gravatar

Мони  •  09 април 2010, 11:44 ч

Браво на автора! :)
и на мен ми предстои да видя този уникален град, а от снимките и написаното тук вече направо ми идва да превъртя часовника напред :) с приятелите ми си запазихме апартамент... излиза много по-евтино от хотел. Цените наистина за по 100-120 евро на вечер за целия апартамент... обаче и аз искам да попитам за транспорта от Рим до летището за полетана wizz на връщане... как мога да стигна до летището толкова рано сутринта и какъв е този автобус от 3:45 и от къде мога да го взема :) ще съм благодарна за всякаква помощ :)

Димо gravatar

Димо  •  09 април 2010, 15:47 ч

Мони - аз лично не мога да съм добър съветник по твоя въпрос, защото точно на връщане си изпуснахме самолета :) Причината беше, че ползвахме градски транспорт и не преценихме колко време ни трябва. Така че ти препоръчвам да се ориентираш към някакъв shuttle (маршрутка/автобус), които специално возят от/до летището. Като пристигнете на летището, можете да питате на информация. Принципно такива транспорти могат да се хванат от Рим от гара Термини, която е в центъра.

boryana gravatar

boryana  •  16 април 2010, 01:35 ч

moni_za da stigne6 na vreme za poleta ti sutrinta edinstveniat na4in e da si xvane6 vlak4eto ot termini poslednoto mislia 4e e kam 24.00h ot termini i da ostane6 na leti6teto do kato stane vreme za poleta ti.tova e edinsveniat na4in da ne si izpu6ne6 poleta vsi4ko drugo e mn riskovano.poiskai informazia ot leti6teto za razpisanieto na vlaka.az jivea ot 10 godini v italia

boryana gravatar

boryana  •  16 април 2010, 01:43 ч

moeto mnenie za rim-ve4niat grad naistina e 4e e straxoten no ne se zablujdavaite 4e e mn evtino.trabvat vi pari za da obikolite vsi4ko i nai ve4e vreme.ne sam saglasna 4e za 3 dena moje da se vidi vsi4ko.ima mesta na koito trabva da te zavede nakoi za da gi vidi6 4ovek koito poznava mn dobre grada a takav az ne poznavam.samite italianzi ne sa zapoznati dobre sa grada a kakvo da kaja za nakoi balgarin koito e na ekskurzia.i ne zabravaite 4e ezika e mn vajen trabva da go vladeete perfektno za da mojete da se razberete i da vi razberat

dankolov gravatar

dankolov  •  24 април 2010, 16:54 ч

Заминавам след няколко дни,за Рим.Много благодаря,за полезната информация!:)

ioana gravatar

ioana  •  15 май 2010, 22:05 ч

V momenta sum v rim.Za nego znam 4e e nai-krasiviq grad .Nqma ni6to ob6to s bulgariq i neinite mrusni ulici.V rim ima strahotni zabelejitelnosti.Ne moga da gi opi6a na edin komentar.Samo kato se po4ne ot kolizeq,vatikana,.... i mnogo drugi strahotni ne6ta POJELAVAM NA VSI4KI XORA DA VIDQT TOVA KOETO I AZ SUM VIDQLA DO SEGA

bluekaty gravatar

bluekaty  •  16 май 2010, 12:49 ч

Може ли някой, който се е върнал от Рим с полет на wizzair да ми даде съвет с какво да се придвижа до летището, за да не изпусна полета. Тези влакчета Леонардо може ли да се ползват толкова рано сутрин?Моля за вашата помощ! Голямо ли е растоянието от Ватинканския музей до античната част на града? Romapass от къде може да се закупи?

Влад gravatar

Влад  •  25 май 2010, 12:59 ч

Super post. много ми помогна при планирането на 4-те дни в Рим. И снимките са много добри.

Петя gravatar

Петя  •  26 май 2010, 14:35 ч

Преди няколко дни бяхме в Рим, но не рискувахме да ползваме рано сутрин влакчето Леонардо, а си поръчахме такси от предната вечер. От центъра на Рем до Фиумичино излиза около 45 евро

OGI gravatar

OGI  •  30 май 2010, 23:40 ч

Unikalna krasota niamam dumi.

OGI gravatar

OGI  •  30 май 2010, 23:54 ч

Ot 17 do 28 mai biahme v Itali.Patuvahme s kola ot Bulgaria,izminahme 4500km i sam bezkraino vpechatlen ot krasotite na tazi velkolepna darjava.Evala na avtora na tozi sait.Ako niakoi se interesuva za cenite na patia s kola shte napisha na kratko.Prez Sarbia se minava za 15evro,Harvatia za 25evro,Slovenia e bezplatno,zashtoto BELITE HORA sa go reshili v polza na shofiorite ako se pravi niakakv remont po magistralata celia pat ne se plashta.Ako se kara s normala skorost i se spazvat vsichki ogranichenia i ste 4 choveka v kolata patia v dvete posoki plius taksi za magistralite shte e po 80 evro na chovek.Nai hubavoto neshto e che si svoboden i mojesh da spirash kadeto si iskash i da snimash kakvoto si iskash.TEZI KRASOTI TRIABVA DASE VIDIAT NAI VECHE VENECIA.

Илияна Николова gravatar

Илияна Николова  •  31 май 2010, 13:48 ч

Спешно питане: С децата и съпруга ми съвсем неочаквано решихме в края на тази седмица да посетим Рим . И както се сещате, има много питанки пред нас. Кои са най- евтините самолетни билети? Къде бихме могли да отседним? Единственото ни желание е да сме в центъра, за да имаме повече време за обикаляне. И да има по възможност самостоятелна тоалетна в стаята. Но другото не е от значение- не ни е необходим лукс. Всякакви предложения ще са ни от полза. Благодаря!

stelko gravatar

stelko  •  23 юни 2010, 19:00 ч

Най- евтините билети за Рим са на Уиз еър. Ние се върнахме в петък от там и изкарахме прекрасно, но ни останаха два билета за влакчето от гара Тибуртина до летище Фиумичино, които струват двата 16 евро, но ги продаваме за 10 евро и важат до 17.08.2010г. С тях може да се пътува с влакчето за летището в 05.05ч. и да се хване полета на Уиз еър, който е в 07.35ч. Ние така се придвижихме и успяхме да бъдем на Фиумичино навреме. Желая на всички,

stelko gravatar

stelko  •  23 юни 2010, 19:09 ч

Ние се върнахме от Рим в петък, където изкарахме прекрасно, но ни останаха два билета за влакчето от гара Тибуртина до летище Фиумичино, които струват 16 евро, но ги продаваме за 10 евро и важат до 17.08.2010г. Ако някой иска да ги купи да пише на елктронната поща mimozka_93@abv.bg или да ми се обади на телефон 0898744690. Стези билети може да се пътува с влакчето за летището в 05.05ч. и да се хване полета на Уиз еър в 07.35ч. Ние така се придвижихме и бяхме навреме за чекирането и полета. Желая на всички, които мислят да посетят Вечния град да изкарат като нас, даже и по-добре.

ivo gravatar

ivo  •  01 август 2010, 22:19 ч

Супер! На 8 август заминавам за Рим, видяното тук е доста полезно. Ще снимам и аз - от сърце :)

Петя gravatar

Петя  •  18 август 2010, 16:47 ч

Посетихме Рим преди няколко дни-пренасяш се в друг свят! Дават си среща древното и съвремеността. Въпреки големите горещини и потокът от хора от цял свят, изживяването е неописуемо.

Пламен gravatar

Пламен  •  14 септември 2010, 20:25 ч

Wizzair предлага услуга от превоз от летището до Рим и обратно. Струва 34 лева. Има и разсписание на автобусите/бус/ от гара Термини до Фиумичино.
Първият автобус тръгва в 5.00 часа. Според това което четох, растоянието е 43 км. и се пътува около един час. Това означава, че около 6.00 ще сме на летището и ще имаме време за полета.
Може ли някой да потвърди това ???

ico dochev gravatar

ico dochev  •  03 октомври 2010, 16:46 ч

с милото ми планувахме да ходим на концерт на U2,но като че ли ни прецакаха с билетите.бил сьм в рим но само вьв Ватикана,но сега отиваме за 4 дни там.благодарение на вашият саит видях това което ни интерисува.бихте ли ни уведомили дали за 4 дена ще можем да посетим всички тези прелести.

Димо gravatar

Димо  •  03 октомври 2010, 16:50 ч

Ицо - да, ако не губите време по заведения за хранене и влизане в музеи, 4 дена стигат да се разгледат важните неща :)

Пламен gravatar

Пламен  •  12 октомври 2010, 16:28 ч

На 08.10.10 г. се върнах от Рим. Предварително си бях платил за шатъл бус 34 лева /17 евро/. Тръгна в 5.00 часа от Термини и за 45 мин. ни закара до летището.
Има и междинна спирка. За полета се класирах.

ico dochev gravatar

ico dochev  •  14 октомври 2010, 20:48 ч

Прибрахме се от Рим на 9ти окт. и мога да споделя с всички че така никога не съм си прекарвал.Просто беше невероятно,толкожа има да се види че повярвайте ми крака не ми останаха от ходене.Но върха на сладоледа беше концерта на U2 за който само мечтаех и стана реалност.Искам да кажа на този който не е отишъл в Рим че това е града на историята за всички времена

Rosi gravatar

Rosi  •  19 октомври 2010, 14:21 ч

Искам да благодаря на Димо подробните описания, снимките, съветите и на всички останали за коментарите! Бяха ми наистина изключително полезни!
Прекарахме си в Рим една чудесна седмица, върнахме се на на 04.10. Толкова много видяхме (още ме болят краката), че чак нямахме възможност да го възприемем и обмислим в момента. А колко много остана да видим! Имам чувството, че и месеци да стоя там, няма да успея да видя всичко останало. Всяка малка уличка и всеки камък, в който се спънеш е история. Наистина е едно невероятно преживяване и го пожелавам на всеки!
За голямо съжаление пропуснахме концерта на U2, но няма пълно щастие....
И сега нещо практично и от мен относно трансферите от и до Фюмичино. Вместо да търсите транспорт до Термини и оттам допълнително друг до хотела, намерете гишето Shuttle service на летището. За 15 евро на човек ще ви закарат директно до хотела (нашият беше близо до Ватикана и пътувахме близо час заради задръстванията), а за обратния маршрут се уговаряте директно с шофьора за часа и деня, на същата цена. Ние тръгнахме в 5 часа от хотела и бяхме на летището в 5.20, полетът ни беше на Wizz Air, в 7.30 ч. Сутринта просто се пътува прекрасно!
Желая на всички, на които им предстои пътуване до Рим, едно незабравимо преживяване, а на себе си - да ми се случи отново и по-скоро!

Petar gravatar

Petar  •  24 октомври 2010, 13:56 ч

Blagodarya vi za spodelenoto.
Zaminavam vdrugiden.Obeshtavam da napisha i az za vpechatleniata si.Dopada mi DOBRONAMERENOSTTA vi i sym ubeden, che vsichki ste "edna kryvna grupa".

Petar gravatar

Petar  •  30 октомври 2010, 23:49 ч

Pribrah se ot tova pytuvane.Naivnik sym bil, kogato Obeshtah da opisha vpechatleniata si ot Rim.Boje kolko sym bil naiven.Ne, ne e vyzmojno.TRYABVA PROSTO DA SI BIL TAM I DA GO IZJIVEESH.Nyama kak da se spodeli! NAISTINA!POJELAVAM NA VSICHKI VI-NAPRAVETE GO. POSETETE RIM.EDVA TOGAVA SHTE ME RAZBERETE

Краси gravatar

Краси  •  05 ноември 2010, 20:07 ч

Този сайт изключително много ми помогна при организиране на пътуването ми до Рим преди 10-ина дни. Благодаря! Рим е изумителен-още не мога да повярвам, че това се случи...Полезна информация-Wizz Air действително предлага трансфер летище - гара Термини и обратно в подходящи часове, който струва 34 лв. на човек в двете посоки. Препоръчвам ползването на Roma Pass, която сега струва 25 евро, но спестява действително пари от транспорт и музеи и редене по опашки-NB-не важи за Ватикана.Вижте Рим-уникален е!!!

РОССИ gravatar

РОССИ  •  16 ноември 2010, 15:07 ч

РИМ Е УНИКАЛЕН СЪС СВОИТЕ ПАМЕТНИЦИ ПОД ОТКРИТО НЕБЕ,ВЕНЕЦИЯ Е НЕПОВТОРИМА СЪС СВОИТЕ МНОГОБРОЙНИ КАНАЛИ И ГОНДОЛИ НА КОИТО НА УШЕНЦЕТЕ ТИ СВИРЯТ ДОКАТО СЕ НОСИШ С ГОНДОЛАТА ПО ТЕСНИТЕ УЛИЧКИ.ФЛОРЕНЦИЯ Е ПРОСТО НЕЗАБРАВИМА

Irena gravatar

Irena  •  20 ноември 2010, 21:25 ч

от къде се хващат автобусите на уиз ер, как да се ориентирам

Дани gravatar

Дани  •  21 януари 2011, 19:29 ч

На 21ви март заминаваме 4 приятелки за 7дни за Вечния град.Благодаря за полезните съвети и прекрасните снимки.Амин

Мия gravatar

Мия  •  25 януари 2011, 22:46 ч

Здравейте!
Аз имам един много прагматичен въпрос. Понеже ще пътувам до една по-далечна дестинация, а полетът ми е от Рим, ми се събират около... 12 часа там (чисто от 7 до 19) и се чудя кои места мога да посетя за толкова малко време. Можете ли да ме ориентирате какво си струва и къде мога да мина без много дълго чакане за билет? Струва ли си да ходя до Ватикана или ако отида там няма да успея да видя другите забележителности? Ще се радвам, ако някой ми отговори.

Димо gravatar

Димо  •  25 януари 2011, 22:59 ч

Здрасти Мия,

За Ватикана ти трябва поне половин ден, за да го разгледаш като хората. То си е въпрос на лично предпочитание, но аз бих ти препоръчал да се разходиш из центъра, където много забележителности са на пешеходно разстояние едно от друго (тези, описани по-горе). Така ще видиш повече и различни неща, отколкото да се забиеш само на едно място, което ще ти изяде повечето време. Е, ако времето е гадно, отидете във Ватикана по-добре.

Препоръчвам ти да се поинтересуваш точно с какъв транспорт и за колко време се стига от града до летището, тъй като точно в Рим си изпуснахме самолета за България, защото не преценихме колко време ни трябва да стигнем до летището.

Мия gravatar

Мия  •  25 януари 2011, 23:46 ч

Благодаря! :)

Irina gravatar

Irina  •  05 февруари 2011, 15:16 ч

Zdraveite,pro4etoh mn polezni i interesni ne6ta tuk.:) Az mislq da zamina za 3-4 dena do Rim s Wizz Air,no me pritesnqvat nqkoi ne6ta.Kolko po rano trqbva da si zapazq i platq samoletniq bilet za da e nai evtin,za6toto vseki den smenqt cenite za datite i nz koga da go zapazq.Drugoto koeto iskam da popitam e za hostelite.Kak moga da gi platq?Na mqsto ili? i Kak da sam sigurna 4e ne sa izpadnali mesta...ili izmamnici.?

Пламен gravatar

Пламен  •  17 февруари 2011, 14:00 ч

Благодаря Ви за прекрасния сайт!

Жанет gravatar

Жанет  •  13 април 2011, 12:43 ч

Миналата седмица 04.04.-09.04.2011год. бяхме в Рим. Не ми стигат думи,за да опиша всичко ,което видяхме!Това наистина е един вълшебен,неповторим и величествен град!Дано повече хора имат възможността да го видят!

Мария Василева gravatar

Мария Василева  •  13 май 2011, 13:36 ч

Предстои ми екскурзия до Рим,най-вероятно няма да ми стигне времето,но се надявам да видя ,поне основните неща

Таня gravatar

Таня  •  04 август 2011, 16:57 ч

Мнооооооооооооогоооооо яки снимки и много готин коментар! Много се смях! Иначе бях в Рим преди 2 седмици и наистина беше супер, забележителен град. Но... номер 1 в моята класация си остава БАРСЕЛОНА! Въпреки че, Сикстинската капела и по-скоро геният на Микеланджело почти успяха да пренаредят класацията, но... на косъм. Ако не сте ходили в Барселона(и в Рим също)- горещо препоръчвам!!!

Димо gravatar

Димо  •  04 август 2011, 17:15 ч

Мерси Таня, съгласен съм с теб, че Барселона също трябва да се види задължително :) Ей тук имам снимки от там:

http://www.flickr.com/photos/dimodi/sets/72157624038602906/

http://www.flickr.com/photos/dimodi/sets/72157624021908690/

http://www.flickr.com/photos/dimodi/sets/72157623892277861/

Галина gravatar

Галина  •  23 август 2011, 20:41 ч

ЗДРАВЕЙТЕ, ИСКАМ ДА ПОПИТАМ, КЪДЕ СЕ ЗАЯВЯВА ШАТЪЛА НА Wizz Air ОТ И ЗА ЛЕТИЩЕТО?
СТРАХОТНИ СТЕ, ПОМАГАТЕ МНОГО.
ПРЕДСТОИ МИ ПУТУВАНЕ ДО РИМ.

viktoriq gravatar

viktoriq  •  24 август 2011, 10:10 ч

 

viktoriq gravatar

viktoriq  •  24 август 2011, 10:12 ч

mnog e zabeleжtelno

viktoriq gravatar

viktoriq  •  24 август 2011, 10:17 ч

mnogo krasivo i mnogo,mnogo 6te se radvam ako otida vyv vsi4ki mozei ibravo na tezi koito sa gi pusnali v internet i na tezi koito sa gi postroili.

начо123 gravatar

начо123  •  03 ноември 2011, 20:22 ч

Здравейте,предстои ми пътуване до рим тези дни,с уизз еар но от писаното не разбрах кой е най удачния начин за връщане до летищито за ранния полет в 7,30 и има ли смисъл използването на тази карта пасс и от къде се купува

Sisko gravatar

Sisko  •  14 ноември 2011, 19:06 ч

Blagodaria na Dimo i vsi4ki vas koito se vliu4ihte,s polezna informacia i vpe4atlenia........az zaminavam na 18.11........tazi informacia mi be6e izkliu4itelno polezna . Obe6tavam 4e kogato se varna sled 10 dni.....i az 6te popalnia.....informaciata s li4ni vpe4atlenia i saveti. Doskoro.

Sisko gravatar

Sisko  •  04 декември 2011, 18:18 ч

ZA RIM 6TE KAJA GOLIAM I NE 4AK DO TAM GOSTOPRIEMEN GRAD......S MNOGO SPIA6TI PO ULICITE HORA..........HORA PROSE6TI PARI............INVALIDI,MOLE6TI ZA EDNA CIGARA. NO6TUVKA POD 100 EVRO.....DORI I NE ME4TAITE DA NAMERITE......ILI PAK AKO NAMERITE TAKOVA MIASTO...TO 6TE E SA6TINSKI KUPTOR.....TAM KATEGORIZACIATA NA HOTELITE NE OTGOVARIA NA NA6ITE O4AKVANIA I RAZBIRANIA. DA IADETE ZA PO MALKO OT 20 EVRO NA 4OVEK NE SI I ME4TAITE......IMAITE VPREDVID ,4E MALKA NALIVNA BIRA E 5 EVRO. AKO POLETE VI E RANO SUTRIN EDINSTVENIA NA4IN E BARZIA VLAK OT GARA TERMINI V 5.50 SUTRINTA I V 6.23 STE NA LETI6TETO SRE6TU SKROMNATA SUMA OT 14 EVRO NA 4OVEK. DRUGIA VARIANT E S TAKSI KOETO 6TE VI STRUVA MINIMUM 70 EVRO,ZA6TOTO PO TOVA VREME NA DENONO6TIETO TAKSITATA SA UBIISTVENI......AKO E PREZ DENIA MOJE I DA VI ZAKARAT SRE6TU 40 EVRO. ZADALJITELNO AKO STE V RIM POSETETE ZOOLOGI4ESKATA IM GRADINA..............NEVEROIATNA E VPE4ATLIAVA6TA.....VSI4KI JIVOTNI SA V ESTESTVENATA SI SREDA. KOLIZEUMA,VATIKANA,FONTANA DI TREVI,ZAMAKA DI ANGELO,PORTOKALOVATA GRADINA OT KOIATO SE VIJDA CELIA RIM,V BLIZOST DO GRADINATA E KLIU4ALKATA PREZ KOIATO SE VIJDAT 3 DARJAVI,USTATA NA ISTINATA,ISPANSKITE STAPALA......TOVA SA VSE NE6TA KOITO NIAMA KAK DA STE V RIM I DA NE VIDITE. SLED KATO SI KUPITE KNIJKA S INFORMACIA ZA ZABELEJITELNOSTITE....KAM KOIATO E PRIKREPENE KARTA NA RIM.....PODROBNO OPISVA6TA VSI4KI ULICI ....KOIATO 6TE VI STRUVA 7 EVRO.......SLEDVAIKI IA MOJE DA RAZGLEJDATE NARED.......IMA MNOGO INTERESEN MUZEI NA VOSA4NITE FIGURI.............MUZEI S MNOGO INTERESNI MOZAIKI........ABE NIE BIAHME 10 DNI ISKAM DA VI KAJA 4E PLATNO SI UPLATNIHME VREMETO.................EEEEEEE.............KATO SE ZAMISLIA NE SAVSEM PLATNO 2 DNI BIAHME PO MOLOVE I NA PAZAR ZA DRE6KI.....I DRUGI GLEZOTIIKI.

Nadia gravatar

Nadia  •  07 февруари 2012, 14:04 ч

Здравейте, аз съм поредният щастливец, устремил се към чудесата на Рим. Изчетох постовете и благодаря на всички за полезната инфо. Имам въпроси - надявам се познаващите добре града да отговорят и помогнат на всички ни, които сме все още незнаещи. При избора на хотел кой квартал да търся - напр. Trastevere, Tiburtino, .... да е близо ли до жп гара заради ранното тръгване на WIZZ към София. Удачно ли е напр. за нощта преди ранния полет да се спи в гр. Фиумичино и оттам да се придвижим до летището /има ли бус, шатъл, таксито колко струва/? Или пък да потърсим хотел на летището който пък е вероятно толкова скъп колкото градски хотел+шатъл, но пък е сигурно, че няма да изпуснем полета? Пишете, аз ще търся подходящи нощувки и каквото открия ще споделя. Поздрави на всички, чието сърце е останало в Рим!

сайтът е обновен на

(cc) dimodi web.

dimodi web : уебсайт на Димо Димов